Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Dosya | Tarımsal ürünler ve konular

Fiyat artışının gerçek suçlusu kim?

Sebze-meyve fiyatlarındaki artışı herkes kendi açısından yorumluyor. Durumun gerçek sebebini anlamak içinse olaya daha geniş bir perspektiften bakmak gerekiyor.

Sebze-meyve fiyat artışında dünden bugüne

Türkiye sebze-meyve fiyatlarındaki aşırı artış ve yıllar sonra yeniden başlayan tanzim satışları konuşuyor. Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Yerli muza yeni bir kıvılcım gerek!

Muzda örtü altına geçiş ve hızla artan verim 20 yıl içinde Türkiye’yi başlıca üretici ülkeler arasına soktu. Buna karşın yerli üretim hala yeterli değil, ihracat ise sembolik düzeyde.

Buğdayda tohum ilaçlaması fark yaratıyor

Tohum ilaçlama yöntemi buğday tarımının belalısı olan mantari hastalıklar ve zararlılarla mücadeleyi baştan kazanmak için üreticilere fırsat sunuyor. Elbette uygulama doğru yöntemlerle yapılırsa!

Türkiye’nin kadim kestane ağaçları

Kestane yeryüzünün en uzun ömürlü bitkilerinden. Türkiye’de yüzyılları devirip de hala meyve vermeye devam ederek adeta zamanın yıkıcılığına direnen pek çok kestane ağacı bulunuyor.

Ekim makinelerine bak, tarımdaki dönüşümü anla!

Tohum kullanımı ve doğru sıra düzeni oluşturmadaki yararlarıyla pnömatik hassas ekim makineleri son dönemin en popüler tarım makinelerinden.

Suyun ve verimin yeni kahramanı

Toprak altı damla sulama diğer sistemlere göre randıman, tasarruf ve verimde bir adım önde. Sisteme yatırım yaparken teknolojiyi uzmanlık ile birleştirmek gerekiyor.

Sulamada tasarruf toprağın altında gizli

Türkiye’de 15 yıldır kullanılan toprak altı damla sulama sistemleri yalnızca su tasarrufu değil enerji, bitki verimi, hatta yabancı ot kontrolüne dahi imzasını atıyor.

Bu meyve Karadeniz kıyılarını maviye boyuyor

Dünya tarımında 100 yıllık bir geçmişe sahip maviyemiş Türkiye’de henüz yeni yeni tanınsa da, yüksek pazar payıyla üreticiler için önemli bir alternatif sunuyor.

Atça karpuzunun markalaşma öyküsü

Aydın-Sultanhisar’da yetişen Atça karpuzu meyve özellikleriyle tüketicinin beğenisini kazandı. Ünü yurtdışına taşan karpuzun marka değeri ise halde yapılan sıkı kontroller sayesinde korunuyor.

Şekerpancarının altın kuralı zamanlama

Şekerpancarında verim ve kalite amaçlarına aynı anda ulaşmak için üreticinin en önemli görevi doğru zamanlama. Hedef en yüksek başarı olduğunda ise tüm yollar entegre mücadeleye çıkıyor.

Kavunda ateş hattı nasıl aşılacak?

Kavun güvesi ve hasat zamanı yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle kavun üretimi düşüş seyrinde. Ancak doğru yöntemlerle ürünü yeniden eski formuna kavuşturmak mümkün.

Tarım arazileri için partilerin söylem birliği

tarlasera.com 24 Haziran seçimlerine katılacak siyasi partilerin tarıma dair plan ve söylemlerinin izini sürmeye devam ediyor. İşte HDP, MHP ve Saadet Partisi’nin seçim bildirgelerinde dikkat çeken detaylar.

Seçim meydanları tarımı hatırladı

24 Haziran öncesi hem kamuoyunda hem de seçim meydanlarında tarımın adı geçtiğimiz dönemlere oranla daha sık geçiyor. tarlasera.com seçime katılacak partilerin tarım programlarını inceliyor.

Tarlalarda yeni ekim stratejisi RIS

İkinci ürün ekimi ve birlikte ekimin bir birleşimi olan sonradan araya ekim sistemi (RIS) üreticilere hem zaman hem de işgücünden tasarruf olanağı sağlıyor.

Tarımın altın çağı entegre mücadele ile gelecek

Birçok tekniği bir bütün halinde ele alan entegre mücadele tarımda yalnızca sürdürülebilirliği değil çok sayıda faydayı da beraberinde getiriyor.

Serada gece nöbetleri ne zaman bitecek?

Havalar iyiden iyiye ısınsa da pek çok bölgede gecenin geç saatleri zirai don riski hala mevcut. Peki neden pek çok üretici dondan korunma yöntemleri yerine risk almayı tercih ediyor?

Yurtdışında tarım eğitimi için burs fırsatları

tarlasera.com tarım ve gıda bilimleri alanında eğitimine yurtdışında devam etmek isteyenler için başlıca burs programlarını derledi.

Arazinizde örtü bitkilerine yer açın

Yabancı ot kontrolünden erozyonun azaltılmasına kadar geniş bir yelpazede yarar sağlayan örtü bitkilerinden yararlanmanın yolu doğru tercih yapabilmekten geçiyor.

Kapya biber 10 yılda kendi tarihini yazdı

Kapya biberin Türkiye ve Avrupa’daki tüketim oranlarına bakıldığında, bu kadar kısa zamanda kendini kabul ettirebilme becerisi hayranlık uyandırıcı.

Hassas tarım üretimde devrimin diğer adı olacak

Hassas tarım, 2030’a kadar tarımsal uygulamaları en çok etkileyecek sistemler arasında yüzde 60 ile ilk sırada yer alıyor. Peki hassas tarımı böylesi güçlü kılan özellikler neler?

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.

Silajlık mısır üretimi incelik istiyor

Silajlık mısır hayvancılık için en önemli kaba yem kaynağı. Üretimi pek çok incelik gerektiren silajlık mısırda verim ve kalitenin yolunu uzmanlar tarif ediyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Devamını Yükle
7