1. BÖLÜM: Seçim meydanları tarımı hatırladı
tarlasera.com 24 Haziran seçimlerine katılacak siyasi partilerin tarıma dair plan ve söylemlerinin izini sürmeye devam ediyor. İşte HDP, MHP ve Saadet Partisi’nin seçim bildirgelerinde dikkat çeken detaylar.
Türkiye 24 Haziran seçimleri için artık gün saymaya başladı. Geçtiğimiz birkaç seçimden farklı olarak bu kez hem partilerin beyannamelerinde hem de meydanlarda tarım artık daha çok konu ediliyor. Bu eğilim dünya genelinde belirginleşen “tarımın öneminin yeniden anlaşılması” dalgasının Türkiye’de de hissedilmesi olarak yorumlanabilir. Ancak belki de asıl neden Türkiye tarımının çözülmedikçe büyüyerek bir sarmala dönüşen temel sorunları.
İlk olarak 24 Haziran seçimlerine katılacak partilerden Ak Parti, CHP ve İyi Parti’nin seçim bildirgelerini tarım gözünden inceleyen tarlasera.com bugün ise Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Saadet Partisi’nin 2018 seçim bildirgelerinde tarımın izini sürüyor.
HDP: Doğa ile barışık tarım çiftlikleri
HDP yayınladığı seçim bildirgesinde “Demokratik Ekonomi” başlığı altında tarım merkezli, doğa ile barışık, enerji tasarrufunu gözeten çiftlikler kurulacağını açıklarken, yayla yasaklarının kaldırılarak köylere geri dönüşün koşullarının oluşturulması ve bu kapsamda üreticilere arazi ve canlı hayvan desteği verilmesini de programına aldı.
MHP: Tarım Kentleri kurulmalı
Yatırım ve teknolojinin kırsal alanlara yöneltilmesi gerektiğini vurgulayan MHP, 24 Haziran seçim beyannamesinde, “Tarımsal ürünlerin yerinde işlenerek katma değer elde edilmesi için katılımcı kalkınmayı destekleyecek tarım-sanayi entegrasyonunun sağlandığı kırsal cazibe birimleri olan Tarım Kentleri kurulmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Saadet Partisi: Yerli tohum desteklenecek
Saadet Partisi seçim bildirgesinde ise tohumculuk sektörüne yönelik vurgu ön plana çıkıyor. Yabancı tohum firmalarının tekeline karşı yerli firmaların destekleneceği belirtilen metinde, “Tohumculukta asıl katma değer hibrit sebze tohumlarının üretimindedir” denilerek her türden yerli tohumun teşvik edileceği belirtiliyor. Saadet Partisi ayrıca organik tarım konusunu seçim beyannamesine taşıyan tek parti oldu.
Şeker fabrikaları seçim bildirgelerinde
Başta şeker fabrikaları olmak üzere tarımsal işletmelerde özelleştirmelerin iptal edileceğini açıklayan HDP; mazot, gübre, zirai ilaç ve tohum desteğinin arttırılarak üreticilere ürün alım garantisi verilmesi, sulama ve tohumculuk teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılmasını hedefe koyuyor.
Son günlerde çokça tartışılan şekerpancarı ve şeker fabrikaları konusu CHP, HDP ve İyi Parti gibi Saadet Partisi’nin seçim bildirgesinde de kendine yer buldu. Metinde “tarımsal sanayinin en önemli unsuru” olarak tanımlanan şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamından çıkarılarak ihracat odaklı olarak yeniden yapılandırılacağı dile getirildi.
Tarım arazilerinin korunmasında söylem birliği var
“Tarım alanlarının sermaye projelerinde kullanılmasına izin vermeyeceğiz” denilen HDP programında su israfı ve yeraltı su kaynaklarının tahribatının önüne geçileceği, ön ödemeli su sayaçlarının ve mevcut su kullanım hakkı anlaşmalarının iptal edilip tarlalara geçimlik tarım için gereken suyun ücretsiz verileceği belirtiliyor.
Seçim beyannamesinde “Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı önlenmelidir” sözlerine yer veren MHP tarımsal pazarlama zincirine de dikkat çekerek, tüketicilerin daha ucuza gıda tüketebilmeleri için ürünlerin en kısa yoldan pazara ulaşımının sağlanacağını açıkladı.
Saadet Partisi’nin 24 Haziran bildirgesinde tarıma ayrılan bölüm de tarım arazilerinin korunması konusuyla başlıyor. “Şehir imar planları yapılırken birinci derece tarım alanları kesinlikle imara açılmayacaktır” denilen metinde, teknik açıdan sulanabilir durumda olan 8,5 milyon hektarlık tarım arazisinin en kısa sürede su ile buluşturulacağı belirtiliyor.
MHP bu tarım ürünlerine dikkat çekiyor
Tarımsal desteklerin girdi maliyetlerini azaltan ve üretim maliyet-ürün fiyatı dengesini gözeten bir anlayışla belirleneceği belirtilen MHP programında, vadeli işlem borsalarının etkinleştirilerek ürün borsalarının geliştirilmesi ve lisanslı depo kullanımının yaygınlaştırılması savunuluyor. Metinde ayrıca buğday, mısır, pamuk, soya, ayçiçeği, fındık, üzüm, incir, kayısı, zeytin, yerfıstığı ve enerji bitkileri gibi ürünler için özel destekleme programları ve fiyat garanti sistemi getirileceği belirtiliyor.
HDP ve Saadet tarım işçilerine vurgu yaptı
HDP ve Saadet Partisi’nin seçim bildirgelerinde tarım işçilerine yönelik vurgu da dikkat çekiyor. HDP mevsimlik tarım işçiliğinin yasal statüye kavuşturulacağını, işçilerin sosyal hakları ve örgütlenme özgürlüğünün arttırılacağını açıklarken; Saadet Partisi de mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve ulaşım şartlarının iyileştirilmesini vaat ediyor.