E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
İtalya'da son dönemde yaşanan uzun süreli kuraklık, tarım sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle Sicilya ve Sardunya gibi adalarda su seviyelerinde kayda değer düşüşler yaşandığı belirtiliyor.
paylaş
Bilim insanları, bitkilerin sıcaklık artışlarına karşı verdikleri tepkileri kontrol eden moleküler mekanizmaları belirlemek için genetik ve biyokimyasal analizler gerçekleştirdi.
GDO’lu bitkiler genetik özelliklerini kaybediyor
BM’nin yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, her yıl 1 milyar tondan fazla gıda israf ediliyor. Ayrıca gıda israfının sera gazı emisyonlarını artırdığı ve tarımı verimsizleştirdiği belirtiliyor.
Mahsullerin günden güne azalan besin değerleri bilim insanlarını harekete geçiriyor. Biyo-güçlendirme adı verilen süreç bitkilerin besin değerlerini kazanmasına yardımcı oluyor.
Bitki biyologları, son 125 milyon yılda domateslerin ve Arabidopsis thaliana bitkilerinin olağanüstü bir genetik dönüşüm yaşadığını ortaya çıkararak, evrimsel bir gizemi aydınlatıyor.
Fransa’da hükümetin uyguladığı tarım politikalarını protesto eden üreticiler, ülke genelinde yol kenarındaki tabelaları ters çevirdi. Bu protestoyla “Dünya altüst oldu” mesajını vermek isteyen üreticiler hükümete geri adım attırdı.
Covid-19 pandemisinden işçi göçlerine kadar yaşanan birçok sorun gelişmiş ülkeleri tarımda robot kullanımına itmiş durumda. Öyle ki küresel tarım robotları pazarının 2033 yılına kadar yüzde 18 büyümesi bekleniyor.
Gıdaya olan talep her geçen yıl artarken sürdürülebilirlik de gelecek adına önemli bir konu hâline geliyor. Bu noktada sürdürülebilir bir alternatif olarak tercih edilen tarımda biyolojik mücadeleye ilgi giderek büyüyor.
Tarımda sıvı gübre kullanımının gelecek yıllarda daha fazla artması beklenirken küresel sıvı gübre pazarının 2030 yılına kadar yüzde 6,46 oranında büyüyeceği öngörülüyor.
Avrupa Birliği, gıda güvenliğini korumak ve tarım faaliyetleriyle birlikte iklim değişikliği gibi nedenlerden olumsuz etkilenen toprak sağlığını artırmak amacıyla yeni yasa hazırladı.
İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşulları nedeniyle gıda üretimi önemli ölçüde zarar gören Avrupa Birliği, bu duruma çözüm bulmak için GDO’ya dair yeni kuralları tartışıyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 2023 İklim Değişikliği Sentez Raporu’na göre, küresel ısınmanın etkisiyle Dünya sıcaklığının 1,1 santigrat derece yükseldiği bildirildi. Yaşanan olumsuz değişiklikler sonucunda tarımsal büyümenin yavaşladığı gözlemleniyor.
FAO, yayımladığı yeni raporda tarım sektöründe kadın ve erkek eşitsizliğinin 1 trilyon dolara mal olduğunu ve dünyayı gıda krizine sürüklediğini belirtiyor.
Dünyanın en önemli tohum gen bankalarından biri olan ve "Kıyamet Deposu" olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu, sanal gerçeklik deneyimi ile artık çevrimiçi olarak gezilebiliyor.
Sheffield Üniversitesi'nin araştırmasına göre çeltiğin genetiğinde bulunan stoma sayısını azaltmak ürünleri tuzlu suya karşı daha toleranslı hâle getiriyor. Böylelikle dünyanın bazı bölgelerinde artan deniz suyu seviyesi karşısında çeltik tarlalarının zarar görmemesi hedefleniyor.
Beyaz inci çileği olarak adlandırılan yeni hibrit meyve, sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Bazı kullanıcılar, meyve ve sebzelerin mevsiminde yenmesi gerektiği ve aklı olanın bu çileklere para vermeyeceği yönünde yorumlar yaptı.
Yabani buğday genleri taşıyacak şekilde ıslah edilen buğday türleri, iklim değişikliğinin etkisiyle gelişen sıcak hava koşullarında yüzde 50 daha fazla ürün veriyor.
FAO’nun 9 ay boyunca gerileyen küresel gıda fiyatları endeksi, 2022'de yüzde 1 azalma kaydetti. Türkiye'de ise veriler 2022'de gıda enflasyonunun yüzde 77 arttığını gösteriyor.
İklim değişikliği gıda sistemlerine ciddi zararlar veriyor ve dünyayı açlıkla tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler ise bu durumun önüne geçmek amacıyla 2023’ü, yüksek potansiyel gördüğü darı yılı ilan etti.
Yeni yıla girerken evleri aydınlatan yılbaşı ağaçlarının karanlık bir tarafı da var. Her yıl bu ağaçların büyük bir kısmı çöpe gidiyor ve doğaya azımsanamayacak zararlar veriyor. Bu durumun farkında olan bilim insanları ise farklı çözümler arayışında.
Gana’da yenilebilir, çevreye ve sağlığa zararsız tarım atıkları, inşaat sektörüne hayat veriyor. ABD'li araştırmacılarla ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu Hindistan cevizi ve soya atıklarından yapı malzemeleri üretilmeye başlandı.
Fotosentezden elektrik üreten bilim insanları, küresel iklim değişimine meydan okuyan sürdürülebilir kaynaklara bir yenisini eklemeye hazırlanıyor.
Avrupa Birliği ülkeleri, ormansızlaştırmayla bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayacak yeni bir yasa konusunda anlaşmaya vardı. Ürünlerini AB'ye satan şirketler, ürünlerin orman alanlarına zarar vermediğini kanıtlamak zorunda kalacak ya da para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!