Salgın süreci ve sonrasında gıda arzının kesintiye uğramaması için 7 tarla bitkisinde tohum desteği alacak üreticiler boş tarım arazilerini değerlendirecek.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını karşısında pek çok alanda üretim yavaşlıyor hatta duruyor. Ancak tarımın çarklarının ise her zamankinden hızlı dönmesi gerek! Bunun için pek çok ülke gibi Türkiye’de de, olası bir gıda krizine karşı bitkisel üretimi teşvik etmek için hızlı kararlar alınmaya başladı.
Bu yöndeki ilk somut adım olan “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı”, 220 milyon TL’lik bir bütçeyle uygulamaya geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, salgın süreci ve sonrasındaki dönemde bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda güvencesi için başlatılan programın amacını “Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılmasını sağlamak” olarak açıkladı.
Bu ürünlerde sertifikalı tohum dağıtımı başladı
Toplam 21 ilde, yazlık ekim yapılabilecek alanlarda yetiştirilecek ürünler buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi. Bedelinin yüzde 75’inin Bakanlık, kalanının ise üretici tarafından karşılanacağı toplam 6 bin 700 ton sertifikalı tohumun dağıtımına başlandı.
Hangi illerde ekim yapılacak?
Proje kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak’ta toplam 364 bin dekar alan ekim yapılacak. Program sonunda toplam rekolte hedefi ise 80 bin ton olarak belirlendi.
Arazilerin kıymeti artık anlaşılacak mı?
Tarım arazilerinin yapılaşma ve madencilik gibi faaliyet nedeniyle hızla daraldığı Türkiye'de ekim yapılmayan tarım arazilerinin genişliği ise 3 milyon hektardan fazla. Nitelikli arazileri tarımın dışına çıkmaya devam eden Türkiye, bugün koronavirüsün yarattığı bu yeni ve beklenmedik durumla birlikte belki de bu alanların değerini gerçekten anlama fırsatı bulacak.