tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.4.2020

Boş arazilerde hibe destekli tohumla üretim başlıyor

bos-arazilerde-hibe-destekli-tohumla-uretim-basliyor.jpg

Salgın süreci ve sonrasında gıda arzının kesintiye uğramaması için 7 tarla bitkisinde tohum desteği alacak üreticiler boş tarım arazilerini değerlendirecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını karşısında pek çok alanda üretim yavaşlıyor hatta duruyor. Ancak tarımın çarklarının ise her zamankinden hızlı dönmesi gerek! Bunun için pek çok ülke gibi Türkiye’de de, olası bir gıda krizine karşı bitkisel üretimi teşvik etmek için hızlı kararlar alınmaya başladı.

Bu yöndeki ilk somut adım olan “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı”, 220 milyon TL’lik bir bütçeyle uygulamaya geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, salgın süreci ve sonrasındaki dönemde bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda güvencesi için başlatılan programın amacını “Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılmasını sağlamak” olarak açıkladı.

bos-arazilerde-hibe-destekli-tohumla-uretim-basliyor1.jpg

Bu ürünlerde sertifikalı tohum dağıtımı başladı

Toplam 21 ilde, yazlık ekim yapılabilecek alanlarda yetiştirilecek ürünler buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi. Bedelinin yüzde 75’inin Bakanlık, kalanının ise üretici tarafından karşılanacağı toplam 6 bin 700 ton sertifikalı tohumun dağıtımına başlandı.

Hangi illerde ekim yapılacak?

Proje kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak’ta toplam 364 bin dekar alan ekim yapılacak. Program sonunda toplam rekolte hedefi ise 80 bin ton olarak belirlendi.

Arazilerin kıymeti artık anlaşılacak mı?

Tarım arazilerinin yapılaşma ve madencilik gibi faaliyet nedeniyle hızla daraldığı Türkiye'de ekim yapılmayan  tarım arazilerinin genişliği ise 3 milyon hektardan fazla. Nitelikli arazileri tarımın dışına çıkmaya devam eden Türkiye, bugün koronavirüsün yarattığı bu yeni ve beklenmedik durumla birlikte belki de bu alanların değerini gerçekten anlama fırsatı bulacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.