Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Tarla ürünleri azaldı, meyve ve sebze arttı

Üretim miktarları, 2024 yılında bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5 azaldı; sebzelerde yüzde 5,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,1 oranında arttı.

Kenevirden biyodizel üretildi

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmalar sonucunda kenevir tohumlarından biyodizel üretildi.

Tahıllar düşüşte, sebze-meyve yükselişte

Bu yıla dair “Bitkisel Üretim 2. Tahmini"ni açıklayan TÜİK, tahıl ürünleri üretim miktarının geçen yıla oranla azalacağını öngörürken, sebze ve meyve üretim miktarının artacağını tahmin etti.

İnfografik

İnfografik

Küresel gıda üretimi 60 yıldır istikrarlı şekilde arttı

Son yıllarda küresel ürün veriminin durgunlaştığı yönündeki yaygın endişelerin aksine, dünya çapındaki gıda üretiminin 1960'lardan bu yana yaklaşık aynı oranda artmaya devam ettiği görülüyor.v

Bağları zararlılardan eşek arıları koruyor

Güney Afrika’da bulunan Vergelegen Wine Estate, 130 hektarlık üzüm bağlarını haşerelerden ve insektisitlerden arındırmak için farklı bir yöntem kullanıyor.

2023’te 733 milyon kişi açlıkla mücadele etti

BM raporu 2023 verilerine göre yaşanan çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle dünya genelinde her 11 kişiden biri ve Afrika’da her 5 kişiden biri açlıkla karşı karşıya kaldı.

İklim değişikliğine uyum için işbirliği şart

İklim krizi etkilerinin çok hızlı ve şiddetli bir şekilde ilerlediğini belirten Doğa Koruma Merkezi Toprak ve Su Programı Koordinatörü Dr. Melike Kuş, yürüttükleri İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi ile tarımsal üretimde entegre mücadelenin ve doğru su kullanımının önemini tarlasera’ya anlatıyor.

Türkiye ekonomisi ve tarımda artan fiyatlar

Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de tam tersine artış gösteriyor. Tarım sektöründe fiyatlardaki artış nedenlerinin başında hem izlenen tarım politikalarının enflasyonist etkileri hem de arzdaki daralma geliyor.

Tarımsal çözülme, artan fiyatlar ve küresel piyasalar

Krizler, pandemi ve savaş dünyada gıda fiyatlarını etkilerken, tarımda çözülme, daralan üretim, ithalata yönelik politikalar ve serbest piyasa koşullarına terk edilen Türkiye tarımında çok üst seviyelerde fiyat artışları yaşanıyor.

Karantinanın gölgesinden kurun gölgesine

Covid-19 salgınının ilk günlerinde gıda tedarikine dair yaşanan kaygılar, geçen zaman içinde çok daha gerçekçi bir hal aldı. Tarım arazilerinden marketlere yansıyan enflasyon üretici ve tüketiciyi aynı kaygıda birleştiriyor.

Yüzyıllara direnen armut ağaçlarının kimisi ömürlerinin son dönemini bir köşede hiç dikkat çekmeksizin, bazıları ise ününü çok uzaklardan duymuş ziyaretçilerini konuk ederek geçiriyor. Ancak hepsi de aynı sessizliği paylaşıyor.