Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Agrobest Grup’tan dijital dönüşüm projesi

Agrobest Grup, iş süreçlerini daha verimli ve etkili hâle getirmek için Rise with SAP S/4HANA Projesi’ni başlattı. Projenin tarım sektöründe dijital dönüşümün önemli bir örneği olması hedefleniyor.

Türk astronot uzayda tarıma ışık tutuyor

İlk Türk astronot olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın, Schrenkiella parvula bitkisi ile gerçekleştireceği deneyin uzayda tarımsal üretime yön vermesi öngörülüyor.

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek

Üreticilerin merakla beklediği tarımsal desteklere dair yeni bir karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Hububatta 2023 üretim yılına ilişkin mazot ve gübre desteği bu yıldan itibaren ödenebilecek.

İnfografik

İnfografik

Üreticilerden dünyayı alt üst eden protesto

Fransa’da hükümetin uyguladığı tarım politikalarını protesto eden üreticiler, ülke genelinde yol kenarındaki tabelaları ters çevirdi. Bu protestoyla “Dünya altüst oldu” mesajını vermek isteyen üreticiler hükümete geri adım attırdı.

Tarımsal robot pazarı büyüyor

Covid-19 pandemisinden işçi göçlerine kadar yaşanan birçok sorun gelişmiş ülkeleri tarımda robot kullanımına itmiş durumda. Öyle ki küresel tarım robotları pazarının 2033 yılına kadar yüzde 18 büyümesi bekleniyor.

Biyolojik mücadeleye ilgi artıyor

Gıdaya olan talep her geçen yıl artarken sürdürülebilirlik de gelecek adına önemli bir konu hâline geliyor. Bu noktada sürdürülebilir bir alternatif olarak tercih edilen tarımda biyolojik mücadeleye ilgi giderek büyüyor.

İklim değişikliğine uyum için işbirliği şart

İklim krizi etkilerinin çok hızlı ve şiddetli bir şekilde ilerlediğini belirten Doğa Koruma Merkezi Toprak ve Su Programı Koordinatörü Dr. Melike Kuş, yürüttükleri İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi ile tarımsal üretimde entegre mücadelenin ve doğru su kullanımının önemini tarlasera’ya anlatıyor.

Tarımsal çözülme, artan fiyatlar ve küresel piyasalar

Krizler, pandemi ve savaş dünyada gıda fiyatlarını etkilerken, tarımda çözülme, daralan üretim, ithalata yönelik politikalar ve serbest piyasa koşullarına terk edilen Türkiye tarımında çok üst seviyelerde fiyat artışları yaşanıyor.

Karantinanın gölgesinden kurun gölgesine

Covid-19 salgınının ilk günlerinde gıda tedarikine dair yaşanan kaygılar, geçen zaman içinde çok daha gerçekçi bir hal aldı. Tarım arazilerinden marketlere yansıyan enflasyon üretici ve tüketiciyi aynı kaygıda birleştiriyor.

Gübrede fiyat kabusu nasıl başlamıştı?

Dünya genelinde hızlı bir yükselişe geçen gübre fiyatları Türkiye’de daha uzun bir süredir enflasyon girdabında. 3 yıl önceki fiyatlar ise bugünkü koşullara bakıldığında oldukça mütevazı kalıyor!

Yüzyıllara direnen armut ağaçlarının kimisi ömürlerinin son dönemini bir köşede hiç dikkat çekmeksizin, bazıları ise ününü çok uzaklardan duymuş ziyaretçilerini konuk ederek geçiriyor. Ancak hepsi de aynı sessizliği paylaşıyor.