tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.05.2025

Tarlada bir de “insan” var

Tarlada bir de “insan” var

Türkiye'de tarım yapmak, son yıllarda giderek daha fazla kriz yönetimi pratiğine dönüştü. Mevsimlerin takvime uymadığı, girdi maliyetlerinin döviz kurlarıyla yarıştığı, pazar fiyatlarının ise zararına satışla sonuçlandığı bir denklemde üretici hâlâ üretmeye çalışıyor. Bu yıl Nisan ayında yaşanan zirai don ise bu denklemdeki “kriz” hanesini yeniden büyüttü. İç Anadolu’dan Ege’ye, Trakya’dan Doğu Anadolu’ya kadar yüzlerce üretici, bir gecede çiçek açmış ağaçlarının, baş göstermiş fidelerinin yok oluşuna tanık oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ön raporlarına göre yalnızca kayısıda bile yüzde 80’e varan rekolte kaybı bekleniyor. Elma, kiraz, badem, ceviz gibi ürünlerde de ciddi zarar var.

Tarımda artık neyin “olağan” olduğunu kestirmek zor. Zirai don, dolu, kuraklık, sel… Her yıl değişen iklim koşulları, üretimi bir piyango oyununa çevirmiş durumda. Fakat bu yaşananları yalnızca “doğal afet” olarak tanımlamak, meseleyi eksik bırakmak olur. Çünkü asıl kriz, üreticinin bu tür afetler karşısında tamamen savunmasız bırakılmasında yatıyor. Sigorta sistemlerine talep yetersiz, devlet destekleri geç ve sınırlı, kooperatif yapısı dağınık, girdi maliyetleri yüksek. Üretici, donmadan önce zaten yanmaya başlamıştı.

Tarımın sorunları çoğu zaman ekonomik ya da yapısal verilerle anlatılır; kaç hektar ekildi, ne kadar zarar oluştu, kaç ton rekolte bekleniyor… Ama tarlada bir de “insan” var. Hava aydınlanmadan uyanan, borcunu düşünen, yağmuru bekleyen, telef olan fidanın başında sessizce çöken insanlar. Zirai don gibi yıkımlar yalnızca ürünü değil, üreticinin psikolojisini de etkiliyor. Üreticiler arasında giderek artan stres, kaygı bozuklukları, tükenmişlik hâli artık görmezden gelinemez. Bu psikolojik yıkımın arkasında sadece hava durumu yok. Kredi borcunu ödeyememe, pazarda hak ettiği değeri görememe, sürekli belirsizlik içinde yaşama… Bunların tümü üreticinin psikolojik sağlığını zorluyor.

uretici-psikoloji.jpg

Bu ay, tarlasera'nın Kapak Konusu sayfalarında üretici psikolojini ele aldık. Üreticilerin psikolojik sağlığını etkileyen stres kaynaklarının neler olduğuna, bunların üreticiler üzerindeki etkisine, üretici psikolojisinin iyilik hâli için yapılması gerekenlere ve üreticileri anlamanın tarımsal üretim için neden önemli olduğuna odaklandık. Ayrıca Detay sayfalarımızda ise Nisan ayında Türkiye tarımını kasıp kavuran zirai don felaketinin faturasını ortaya koyduk. 

Ayrıca yine Detay haber sayfalarında Türkiye’nin stratejik ürünlerinden biri olan çeltiğin ardındaki gizli güç olan bitki beslemeye dair önemli ipuçları, bilim insanlarının üzerine yoğun mesai harcadığı ve kuraklığa meydan okuyan diriliş bitkileri, Japon mutfağını ikonik bitkisi wasabiye dair bilinmeyenler ve Türkiye’de yetişme ihtimaliyle birlikte uzmanlarının kaleme aldığı köşe yazıları ve makaleler, Türkiye ve dünya tarımında yaşananlar okurlarını bekliyor!

Unutmadan ekleyelim; üretici yalnız kaldıkça, biz de sofralarımızda yalnızlaşacağız. Üreticiye destek olmak, sadece duygusal bir dayanışma değil, gıda güvenliği, yerel ekonomi hatta kültürel süreklilik açısından yaşamsal bir gereklilik. Ancak bu sadece son tüketicinin görevi değil. Üreticiyi ekonomik ve psikolojik olarak koruyacak bütünlüklü bir tarım politikası artık şart.

tarlasera Mayıs sayısını satın almak için tıklayabilirsiniz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.