tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.2.2016

Altın kaybetti incir kazandı!

Altın kaybetti incir kazandı!

2010 yılından bu yana altın madeni projelerinin tehdit ettiği Küçük Menderes havzası topraklarını ve tarım ürünlerini korumayı başardı. Dünya incir üretiminin yüzde 8’ini karşılayan Küçük Menderes’in gelecek mücadelesine tarlasera tanıklık etti.

Türkiye’nin, hatta dünyanın en özel tarımsal alanlarından biri kabul edilen Küçük Menderes altın madenine karşı 5 yıldır sürdürdüğü mücadelesinden galip çıktı. Madenler için yapılan ÇED süreci sonlandırılırken bölge Tarımsal Koruma Alanı ile edildi.

Küçük Menderes’in kalbinde altın madenine tepki

Uzunca bir süredir Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) gözdesi olan Küçük Menderes havzasında 17 farklı nokta için maden arama ruhsatı alındı. 2010 yılında havzanın tam kalbinde başlatılmak istenen maden çalışmalarına karşı bölge halkı ve duyarlı kesimlerce Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (HAVZA-PLAT) kuruldu. Bu süreçte tarlasera dergisi de sayfalarında Küçük Menderes’te doğal ve tarımsal yaşamın korunması gerekliliğine pek çok kez vurgu yaptı.

Tarımsal Koruma Alanı olarak kabul ettirildi

Bölgede altın madeni için yapılmak istenen ve HAVZA-PLAT tarafından 4 kez engellenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantıları için yapılan son girişimden önce ise sürpriz bir haber geldi: İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED sürecinin sonlandırıldığını açıkladı. Ayrıca Ziraat Mühendisi Özkan Akgün’ün Bozdağlar’ın Tarımsal Koruma Alanı olarak kabul edilmesi için meclise sunduğu önerge kabul edildi ve koruma çalışmaları için 10 bin TL’lik bütçe ayrıldı.

Diğer bölgelere örnek olmalı

Akgün, bugün gelinen noktanın önemli bir kazanım olduğunu dile getiriyor. “Ödemiş’in bir polikültür olduğunu düşünürsek, korunmamış bir ürün yok. Ama bu mücadele ile en başta mısırı, patatesi, karpuzu, pamuğu, en önemlisi de inciri koruduk” diyen Akgün, Küçük Menderes’teki mücadelenin Türkiye’deki diğer bölgelere de örnek olması gerektiğini söylüyor.

Binlerce yıllık alüvyal topraklarla çok çeşitli tarım ürünlerine hayat veren Küçük Menderes havzası, ayrıca dünya genelinde parmakla gösterilen bir mikroklima özelliğine sahip. Bozdağlar ve Aydındağlar’ın arasında kalan bölge İzmir, Manisa ve Aydın illerinin sınırlarında yer alıyor.

70 tür endemik bitki yaşıyor

Küçük Menderes havzası Türkiye’nin tarım alanlarının binde 4’ünü oluştursa da, toplam tarımsal hasılaya katkısı yüzde 5 düzeyinde. Dünya incir üretiminin yüzde 8’i bu bölgede karşılanıyor. Türkiye genelinde aşılı meyve fidanı üretiminin yarısı, patates üretiminin ise yüzde 10’u yine bu bölgede yapılıyor. Bozdağlar üzerinde 70 tür endemik bitki yaşıyor. 3 tür endemik bitki ise dünya üzerinde yalnızca bu bölgede bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.