Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Detay | Tarımın gizli gündemi

Deprem tarımı da salladı

Deprem felaketinin büyük yıkımlara yol açtığı 10 ilde yaklaşık 3.7 milyon hektar tarım arazisinin ve 270 bin üreticinin etkilendiği düşünülüyor. Ziraat Mühendisleri Odası, yıkıcı etkilerin azaltılması, üreticilerin sağlığı, gıda güvenliği ve gıda güvencesine dair açıklama yaptı.

Muz sektörü nereye koşuyor?

Muz üretimindeki artışla önemli mesafe alan Türkiye, verim sıralamasında dünyada ilk sıraya yerleşmiş durumda. Islah çalışmalarında da önemli bir mesafe kat edildiği geliştirilen yeni muz çeşitleri ile ortaya konuyor. Ancak üretiminin önünde birtakım engeller de bulunuyor.

Mor ve kırmızı çeltik pazarda yerini alıyor

Dale Bumpers Ulusal Pirinç Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmaların sonucunda mor ve kırmızı renkli yeni çeltik çeşitleri pazara sunuldu. Lezzetli ve besin değerinin yüksek olduğu belirtilen bu yeni çeşitlerin üreticilerin ilgisini çektiği vurgulanıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri gıda fiyatlarının belirlenmesinde ne kadar etkili olabilir?

Türk tarımında fiyatlar serbest piyasa koşullarında oluşurken girdiler oligopol ya da monopolcü yapıdan temin ediliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bunu önlemesi mümkün.

Doğru gübreleme çeltik tarımında kazandırıyor

Dünya nüfusunun yarısının başlıca gıdası olan çeltik, dünyada buğday ve mısırdan sonra en çok üretilen kültür bitkisi olmayı başarıyor. Kimyasal gübrelerin hâkimiyetini sürdürdüğü çeltik tarımında ise kaliteli bir mahsul için en iyi gübreleme programının uygulanması şart.

Çayır tırtılını yakından tanımak gerekiyor

Trakya’daki ayçiçeği tarlalarını esir alan çayır tırtılı, yarattığı tahribatla herkesin gündeminde. Süreç kontrol altına alınsa da uzmanlara göre bazı bölgeler için tehlike devam ediyor. Bu yüzden konukçu listesi epey kabarık olan çayır tırtılını yakından tanımak gerekiyor.

Kara koşnil zeytinin ayarlarını bozuyor

Zeytinde verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyen zeytin kara koşnili ile mücadele edilmediği takdirde, ciddi boyutlarda kayıplarla karşılaşılabiliyor.

Domates lekeli solgunluk virüsünün dönüşü yok

TSWV kısaltmasıyla da bilinen domates lekeli solgunluk virüsü, kültür bitkilerinde en fazla zarar oluşturan ilk 10 virüs arasında yer alıyor. Başta domates, biber, patlıcan ve kabak olmak üzere 1000’den fazla bitki türünü etkileyen bu virüse bulaşık bitkiler için günümüzde herhangi bir tedavi yöntem

Unlu bit narenciyede kaybın ana aktörü

Narenciye bahçelerinin en önemli zararlıları arasında yer alan turunçgil unlu biti, verim ve kalite kayıplarının ana aktörü olabiliyor. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde tarımsal üretim için tehdit oluşturan bu zararlı ile mücadele etmek önem taşıyor.

Bağda zararın adı mildiyö

Bağ mildiyösü, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada önemli bir bağ hastalığı olarak tanınıyor. Mildiyö hastalığına neden olan hastalık etmeni çiçek salkımlarını, meyveleri ve sürgünleri çürüterek doğrudan verim kayıplarına yol açıyor. Meydana gelen yaprak enfeksiyonlarından kaynaklanan erken yaprak

Hasat sonrasını bekleyen tehlike: Aflatoksin

Küf kaynaklı zehirli madde olarak da bilinen aflatoksin, barındırdığı kimyasal içerik nedeniyle hayvan beslemesinden insan sağlığına kadar olumsuz etkiler yaratıyor. Özellikle Türkiye’nin ihracatında lider olduğu fındık ve incir gibi ürünlerde aflato

Çukurova’yı donduran afetin faturası ağır

Çukurova’da yaşanan don afetlerinin ağır faturası netleşmeye başladı. Bahçe bitkilerinden tarla bitkilerine kadar birçok üründe kayıplar yaşanırken, özellikle narenciyede bu yıl verim alınamayacağı belirtiliyor.

Kendisi küçük zararı büyük

Dünyanın en fazla üretilen ve tüketilen meyvelerinden olan elma, üretim alanlarında pek çok zararlı ile karşı karşıya geliyor.

Bağ göz kurduna karşı gözünüzü dört açın

Türkiye’nin tarımsal ürün ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip olan bağlarda sıklıkla karşılaşılan bağ göz kurdu, geniş coğrafyalara yayılan önemli bir zararlı.

Destekler ayçiçeğinin ateşini söndürür mü?

Ayçiçek yağındaki önlenemez fiyat artışları çok yeni olmasa da geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan “yağ kuyruğu” görüntüleri herkesi düşündürmeye başladı.

Üreticiler gardını bordo bulamacıyla alıyor

Üreticiler başta sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçları olmak üzere bahçe bitkileri, tarla bitkileri ve fideliklerde görülen hastalıklara karşı gardını bordo bulamacı ile alıyor.

Buğdayda sarı pas darbesine dikkat!

Yabancı otlardan tutun hastalıklara kadar buğdayda verim ve kalite düşüklüğüne yol açan birçok etmen bulunuyor. Buğdayda önemli fungal hastalıkların başında gelen pas hastalıkları üretim sezonu boyunca üreticiyi epey zorluyor.

Yabancı otlar buğdayın kaderini belirliyor

Buğday şüphesiz dünyanın en kritik tarımsal ürünlerinden biri. Her üretim sezonunda buğdayda yaşanabilecek en ufak bir aksaklık bile manşet olmasına yetiyor.

tarlasera Ocak sayısı okurlarıyla buluştu!

tarlasera, 2022’nin ilk sayısında Kapak Konusu sayfalarını geçmişten günümüze her zaman stratejik konumunu koruyan fakat sisler içinde kalan şeker pancarına ayırırken, üreticilere kulak veriyor. Ayrıca dünya ve Türkiye tarımına dair güncel konuları da ele alıyor.

Bitkisel üretimde 2021’in özeti

Birçok ürün grubu 2021 yılında bir önceki yıla göre olumsuz etkilendi. Hububat grubunda yer alan ürünlerden buğday, arpa ve çavdarda düşüş gözlemlenirken, meyve ve süs bitkilerinde yaşanan artış bu yılın dikkat çeken gelişmeleri arasına girdi.

tarlasera Aralık sayısı okurlarıyla buluştu!

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera ekonomik gelişmelerin gölgesindeki Türkiye ve dünya tarımına dair pek çok konuyu ele alıyor.

Kuraklıkta rekor ve destek aynı anda geldi

Son 1 yılın verileri kuraklıkta yeni bir rekora işaret ediyor. Açıklanan “kuraklık destekleri” ürün kayıplarından mustarip üreticilere çare olacak mı?

Limonda bu yıl meyveden çok ağaçlar toplanıyor!

Limon verim ve kalite yönünden başarılı bir sezon geçirse de, bunu mümkün kılan girdiler geçen yıla göre 3 kat fazlaya mal oldu. Üstelik düşük talep nedeniyle fiyatlar da baş aşağı iniyor! Pandeminin ilk günlerindeki popülaritesini mumla arayan üründe üreticiler çareyi ağaçları sökmekte buluyor

Kayısı üretiliyor ama paylaşılamıyor!

Malatya kayısısı ile Iğdır kayısısı sosyal medyada karşı karşıya geldi! Ancak kim hangisini severse sevsin, kayısı iki il için de kritik önemde.

Devamını Yükle
8