Günümüzde hayatın her alanında sıkça karşılaşılan yapay zeka, tarımsal üretimde de sıkça kullanılıyor. Öyle ki en bilinen yapay zeka yazılımlarından biri olan OpenAI'nin ChatGPT 3.5 etkileşimli modeli üzerine kurulan Norm yazılımı üreticilere tarım danışmanlığı veriyor.
Diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’nin tüm dünyada ses getirmesinin ardından tarımsal üretime yönelik bir yapay zeka tarım danışmanı geliştirildi. Farmers Business Network (FBN), yapay zeka tarafından desteklenen bir agronomik danışman olan Norm'un piyasaya sürüldüğünü duyurdu.
OpenAI'nin ChatGPT 3.5 etkileşimli modeli üzerine kurulan yazılım, üreticilerin bir dizi agronomik, çiftlik işi, hayvan sağlığı, zirai ilaç ve gübre kullanımı sorularını sormasına yardımcı olmak için planlanmış durumda. Üreticiler herhangi bir sorunla karşılaştıklarında anında bu yapay zeka ürününden yardım alabiliyor.
Tarımda yapay zeka kullanımı artıyor
2023 Yapay Zeka Raporu’na göre küresel yapay zeka pazarının büyüklüğünün 2022 yılında 428 milyar dolar olarak gerçekleştiği biliniyor. Söz konusu rakam 2023 yılında 515,21 milyar dolara gelmiş durumda. Pazar büyüklüğünün 2030 yılında ise yaklaşık 2 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Tarımsal üretim süreçlerinde bilgisayarlar, dronlar, robotlar ve otomatik kontrol sistemleri gibi bileşenlerde yapay zekâ yaklaşımları kullanılıyor.
Üreticiler yapay zekâ ile toprak hazırlığı, ekim, bakım, gübreleme ve hasat işlemlerinde iş gücünden ve zamandan tasarruf edebiliyor aynı zamanda verimde ve kalitede iyileşme sağlıyor. Tüm dünyada en önemli sektörlerin başında gelen tarım sektöründe de yapay zeka kullanımının her geçen gün arttığı görülüyor.
Asya ülkeleri üreticilere yapay zeka eğitimi veriyor
Dünyada birçok gelişmiş ülke yapay zekanın tarımsal üretimde kullanılmasını epey ciddiye alıyor. Özellikle dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlasına ev sahipliği yapan Asya Pasifik bölgesi, son yıllarda yapay zeka ve telekomünikasyonun entegrasyonundan kaynaklanan bir tarımsal patlamaya tanık oluyor. Bu teknolojik devrim, tarım ortamını tohumdan hasada dönüştürüyor, üretkenliği artırıyor, israfı azaltıyor ve bölgenin hızla artan nüfusu için gıda güvenliğini sağlıyor.
Bu noktada büyük adımlar atan Asya ülkeleri oluşturdukları eğitimlerle tarımda yapay zeka teknolojilerinin kullanımını artırmayı planlıyor. Makine öğrenimi algoritmalarıyla desteklenen bu tahmine dayalı analitik araçları, üreticilerin veriye dayalı kararlar vermesini sağlayarak mahsul verimini artırıyor ve kaynak israfını azaltıyor.