tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.08.2021

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar bu yıl kuraklığın bedelini ödeyen üretici ülkelerden Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır için üst üste aldığı kararlar piyasada istikrarı amaçlıyor.

Tarım alanlarında kuraklık afeti artık yalnızca su kaynakları sınırlı bölgeleri değil dünya genelinde çok daha geniş bir coğrafyayı etkilemeye başladı. İklim değişikliğine bağlı olarak giderek daha sert geçen ve sonuçları da daha dramatik olan kuraklıklar 2021 yılı içinde Brezilya’dan ABD’ye, Güney Afrika’dan Hindistan’a kadar pek çok ülkeyle birlikte Türkiye’de de hissediliyor.

İklim krizi ve onun tetikleyeceğinden endişe edilen doğal afetler ve gıda krizi senaryoları her geçen gün daha gerçekçi hale geliyor. Yakın geleceğe dair bu endişelerle birlikte Covid-19 salgınının halen etkisini sürdürdüğü küresel atmosferden tarımsal ürün fiyatları da doğrudan etkileniyor.

17 gün sonra tekrarlanan ihale

Pandemi ile mücadelenin erken dönemlerine denk düşen 2020 Ağustos’una, yani 1 yıl öncesine göre hububat fiyatları dünya genelinde yaklaşık yüzde 30 arttı. Değeri giderek yükselen bu tahıllar arasında başı çeken buğday, arpa ve mısırın küresel pazardaki bu hareketliliğine karşı Türkiye’de de önlem amaçlı kararlar üst üste geldi.

tmo-dan-bugday-arpa-ve-misir-hamleleri2.jpg

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yerli tahıl piyasası düzenlemeye yönelik adımları en yoğun şekilde arpada yaşandı. Haziran ayından bu yana arpa ithalatı için ton başına sırasıyla 270, 237, 279, 285 dolardan alım yapılan ihalelerden üçüncüsü “yüksek fiyat” gerekçesiyle iptal edildi. 20 Ağustos’ta gerçekleşen ve 245 bin ton arpa alımı öngören sonuncu ihalede kabul edilen fiyatın iptal edilen bir öncekinden fazla olması ise dikkat çekti.

Mısıra ürün alımıyla müdahale edilecek

Kurumun gelecek ihalelerde daha da yüksek fiyattan arpa almak durumunda kalacağı yönündeki tartışmalar üzerine TMO’dan yapılan açıklamada dünya genelinde üretici ve ihracatçı ülkelerin üretim rakamlarının düşürüldüğü ve fiyat dalgalanmaları yaşandığına vurgu yapılırken, “Olağandışı piyasa koşullarında piyasa istikrarını sağlamaya çalışıyoruz” denildi.

Fiyat istikrarsızlığından muzdarip bir diğer tarla bitkisi olan mısıra dair açıklama ise arpa ihalesinden 4 gün sonra geldi. Mısır fiyatlarında son günlerde yaşanan artışa dikkat çeken TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, yakın bir tarihte mısır satışlarına başlayarak yem maliyetlerini azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.

tmo-dan-bugday-arpa-ve-misir-hamleleri1.jpg

Buğday hayal kırıklığının merkezi

Bu sezon hem yurtiçi hem de uluslararası piyasada hayal kırıklıklarının asıl merkezi ise buğday. Arpa ve mısırın aksine, dünya genelinde fiyat artışı son 2 aydır da dinmeyen buğdayda kuraklığa bağlı olarak üretimde düşüş bekleyen ülkeler arasında ABD de var Türkiye de. Ulusal Hububat Konseyi’nin tahminlerine göre makarnalık buğdayda yüzde 3,5 civarında bir artışa karşın ekmeklik buğday rekoltesinde yüzde 5 gerileme yaşanacak.

İç piyasada bir ton fiyatı 3 bin TL’ye ulaşan ekmeklik buğday da tıpkı arpa gibi 30 Haziran’dan beri her biri 395 ton buğday ithalatını öngören 3 farklı ihaleye konu olmuştu. Ton başına sırasıyla 260, 257 ve 299 dolarda anlaşılan bu ihale zincirinin yeni halkası ise 2 Eylül’de gerçekleşecek.


Yorumlar
  • Mehmet Köse

    Arpa, buğday, mısır la ilgili önlemler alan yetkililer çiftçinin birinci ihtiyacı olan gübre konusunda da önlem alamazmı. Çin, Türkmenistan gibi ülkelerde 375_400 dolar olan bu gübre bizde neden 1000 dolar

  • Cengiz KÖKSAL

    TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal bey gübre ve mazot fiyatlarına mudahale edebilecek mi ? Hayır dediğini duyar gibiyim O halde buğdayla, arpayla, mısır fiyatlarıyla neden uğraşır?

  • Ali Kisa

    İthalat ile içeride hububat fiyatlarına müdahale edilirken Neden tarımsal üretim girdi fiyatlarına müdahale edilip dünya fiyatları ile dengelenmez.

  • Ramazan kılıçay çifći

    Zengini zengin yapmak için palıya 6 binden buğday alıyor faprikalara 3binden veriyor aradaki farK bizim cebimizden çıkıyor çiftçinin bugdayınada 3lira fiyat veriyo güpreyi zengin satdığı için ona mudaleetmiyorlar 15biden güpre satıyorlar

    Güçleri sahipsiz gariban çiftçiye yetiyor seçim zamanı sani kırk yıllık dost gibi sahte sahip çıkarlar

  • Sezai demir

    Ulan man yak editör bu yazı şimdimi yayınlanır

  • Erdin altıparmak

    Gubreye mazota ne zaman müdahale geliyor

  • Tahsin elmacıoğlu

    TMO bugdayı conileri beslenmek için yurtdışından 4.50 den buğday alıp türk tarımını batırmak için piyasiya 2 tl den satıyor bunlar kime hizmet ediyorlar. ...piyasayı düşürmek icin haziyneyi tirilyon zarara urattanlar güprede nicin aynı uygulamayı yapmıyor ozaman 500 tl den alsın 200 tl den satsın türk çiftçisinin hazinede hakkı yokmu hep bu hazine conilerimi besliyecek allah aşkına bide tük vatandaşını beslesin.

  • petr buzek

    Kişisel veya Ticari Krediye mi ihtiyacınız var? Ön yeterliliğe sahip olup olmadığınızı öğrenin. Bize şu adresten ulaşın::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com Whatsapp şimdi: +639773415435

  • petr buzek

    Kişisel veya Ticari Krediye mi ihtiyacınız var? Ön yeterliliğe sahip olup olmadığınızı öğrenin. Bize şu adresten ulaşın::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com Whatsapp şimdi: +639773415435

  • larbi

    Tüm Fransız nüfusunun hayali, kendi işine veya ticaretine sahip olmak, ailesi ve faaliyetleri için güzel ve modern bir arabaya sahip olmak, turizm veya tarım ekipmanları için küçük otobüslere sahip olmak ve son olarak kişisel bir ev inşa etmek veya satın almaktır. Ancak genel olarak sermayenin yokluğu ve yokluğu, Fransız halkının hayalinin gerçekleşmesini ütopik hale getiriyor; Sizin için bir çözümümüz var ve hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabiliriz. Bireyler Arasında Kredi - Fonların hızlı serbest bırakılması Bugün paraya ihtiyacım var - Kanıtsız kredi Bireyler arasındaki kredi 24 saat içinde bireyler arasında ücretsiz kredi Eşler arası kredi sitesi Ciddi ve dürüst kişiler arasında kredi teklifi Bireyler arasında güvenilir kredi En iyi eşler arası kredi sitesi Acil eşler arası kredi Bireyler arası kredi ficp Müşterilerimize talebinizi aldıktan sonra 48 saat içerisinde hizmet verilmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen web sitelerini ziyaret edin veya doğrudan e-postalarıyla iletişime geçin. https://www.larbi-finance.com/ https://sites.google.com/view/larbifinance/accueil Larbi-finance@hotmail.com

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.