tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.01.2016

Türkiyeli bilim insanından yapay kök buluşu

Türkiyeli bilim insanından "yapay kök" buluşu

Çalışmalarını İngiltere’de sürdüren Türkiyeli bilim insanı Galip Akay önemli bir buluşa imza attı. Akay’ın geliştirdiği SRS maddesi tarımda su ve gübre kullanımında kayıplarını ciddi oranda azaltıyor.

Aziz Sancar’ın ardından yurtdışında yaşayan bir diğer Türkiyeli bilim insanı da önemli bir buluşa imza attı. İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi’nde görev yapan Kimya ve İşlem Mühendisi Prof. Dr. Galip Akay, “toprak süngeri” veya “yapay kök” olarak adlandırılan SRS aktif plastik maddesini geliştirdi. Bu biyoaktif nitelikteki madde tarımda su ve gübre kaybının önüne geçmeyi hedefliyor.

30 katı ağırlığında suyu tutabiliyor

SRS maddesi tohum veya fidanla birlikte ekim aşamasında toprağa yerleştirildiğinde, madde ağırlığının 30 katına kadar su tutmayı başarabiliyor. Bu sayede ürünün gelişimi için kullanılan su ve gübrede maddi ve fiziksel zarara yol açan kayıplar önlenebilecek.

SRS nasıl kullanılıyor?

SRS’nin toprağın altına yerleştirildiğinde dikili olan fidan veya tohum kökleri bu maddenin içinden geçiyor. SRS de bölgedeki suyu ve gübreyi sünger gibi çekip kendi bünyesinde topluyor. Sonrasında ise kökler vasıtasıyla bitkiye ulaştırıyor.

SRS her türden çorak, taşlık ve verimsiz arazide, hatta çölde bile kullanılabiliyor. Bitki için gerekli olan mikroorganizmaların da SRS maddesinde toplanmasıyla ek gübre uygulamasına gerek kalmıyor. Yani bir anlamda; SRS sayesinde bitki kendi gübresini kendisi üretebiliyor.

Bezelye ve soya denemeleri başarılı oldu

SRS maddesi çimen, bezelye, soya ve bazı hızlı büyüyen bazı ağaç çeşitlerinde uygulandı. Bu örneklerde, bitkiye verilen su veya gübre miktarı yüzde 50-70 azaltıldığında bile normal ekim sonrası elde edilen verime ulaşılabildiği görüldü.

ABD, Avrupa, Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu 12’den fazla ülkede patentlerini aldı. Türkiye’de de Akay’ın çalışmalarının sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla bir proje başlatıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Canik Başarı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’ni kapsayan ve 2 yıl sürecek bir proje kapsamında tarım, kimya ve enerji alanlarında SRS maddesinin uygulaması yapılacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.