tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2016

Arazilerde drone dönemi başladı

Arazilerde drone dönemi başladı

Tarımda kullanılan drone’lar pestisit uygulamalarında hastalık ve zararlı eğilimlerini görüntülemede fayda sağlıyor. Ancak drone teknolojisi henüz yalnızca küçük ölçekli arazilere hitap ediyor.

Tüm dünyada drone pazarı bir önceki yıla oranla 2015’te tam yüzde 300 düzeyinde büyüdü. Farklı sektörlerde pek çok işlevi yerine getirmeye başlayan drone’lar tarım dünyasına da hızlı giriş yaptı. Tarımsal drone’lar pestisit uygulamaları ve hassas tarımda arazi gözlemi yapmada kullanılıyor.

Arazide keşif yapmayı sağlıyor

Geçmişte savunma endüstrisi ile özdeşleşen ve “drone” adı verilen insansız hava araçları, son yıllarda ticari amaçlara özel olarak da geliştiriliyor. Drone’ların günlük yaşama girişini sağlayan en önemli işlevi fotoğraf ve video çekimleri. Aynı işlev tarımsal üreticilere de arazilerinde keşif yapma imkanı sunuyor. Bugün pazara sunulmuş olan tarımsal drone’ların çoğu, arazilerde uçak ya da uyduların gerçekleştiremediği ölçüde hassas bir takibi yapabilme özelliğine sahip.

En büyük drone firması tarıma el attı

Ancak drone’ların tarımdaki tek işlevi görüntü sağlamak değil. Dünyanın en büyük drone üreticisi olan Çin menşeli DJI firması, geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü drone modeli ile tarım dünyasına giriş yaptı. Bu sektörde geçtiğimiz yılın en büyük yatırımı olan bu aracı özel kılan şey ise pestisit uygulamaları için tasarlanmış olması.

Bitki koruma amaçlı kullanılan insansız araçların bugüne kadar en ünlüsü Yamaha’nın insansız pestisit helikopteri R-Max’ti. Uzak Doğu’da hassas tarım yapılan pirinç tarlalarında 2000’lerin başından beri kullanılan helikopter, bugün sayıları hızla artan drone’lara bir bakıma ilham kaynağı oldu.

arazilerde-drone-donemi-basladi2.jpg

10 kg pestisit taşıyabiliyor

Ancak bitki koruma uygulamalarında bütün işi drone’lara devretmek için henüz çok erken. Üretici firmalar da dahil olmak üzere, çoğunluk bu araçların pestisit uygulamaları açısından sınırlı kapasiteye sahip olduğunu kabul ediyor. Bir seferde yaklaşık 10 dakikalık uçuşlar yapabilen drone’ların ortalama pestisit taşıyabilme kapasitesi ise 10 kg. Bu da onları şimdilik yalnızca küçük çaplı araziler için uygun kılıyor.

Geniş araziler için henüz erken

“2008 yılından beri üretim programlarımızda drone’lardan faydalanıyoruz. Ancak bütün planlarınızı drone’lar üzerine kurmuyoruz. Binlerce hektarlık alanda üretim yaptığınızda bu mümkün değil” diyen ABD’li hassas tarım şirketi Digital Harvest’ın CEO’su Young Kim, “Ancak drone’lar arazileri takip edebilmek ve hastalık ve zararlı eğilimlerini gözleyebilmek için uydu ve uçaklardan çok daha işlevli” yorumunu yapıyor.


Yorumlar
  • zirai drone

    www.ziraidrone.com sitesinden ister ilaçlama hizmeti alımı için isterse zirai drone satın almak için iletişime geçebilirsiniz.

  • ferit tunç

    Güzel paylaşım çok yararlı olmuş. Tşk. Ayrıca bulduğum kadarıyla MR havacılık Teknoloji, Raven model özelleşmiş endüstriyel drone insansız hava araçları üretiyor. detaylı döküman bulamadım ama yerli olması servis açısından büyük artı. http://tr.mriha.com/

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.