Her yıl pek çok kişi AB ülkelerine tonlarca kaçak sarımsak sokmaya çalışırken yakalanıyor. Vergi ödemeden kazanç sağlamak isteyen bu kaçakçılar arasında gıda şirketi patronları bile var.
Sarımsak besin değerleriyle el üstünde tutulan sebzelerin başında geliyor. Adeta her bir sarımsak dişi altın değerinde. Ama yalnızca tüketiciler için değil bazı kötü niyetli kişiler için de öyle! Son yıllarda sarımsak Avrupa’ya kaçak olarak sokulmaya ve böylece illegal yoldan kazanç sağlamaya çalışılan ürünlerden biri haline geldi. Nasıl mı?
İthal sarımsağa yüklü vergi
AB ülkeleri Çin’den önemli miktarda sarımsak ithal ediyor. Ancak Avrupalı sarımsak üreticilerinin küresel pazarda ezici üstünlüğü bulunan Çin karşısında zayıf düşmemesi için de ithal sarımsağa yüklü bir vergi uyguluyor. AB’nin sarımsakta uyguladığı vergi yüzde 9,6 oranında. 2001 yılında devreye giren uygulamadan sonra her yıl AB’ye kaçak olarak sarımsak sokup vergi vermeksizin satışını yapan pek çok kişi yakalandı. Ancak sarımsak kaçakçılığı bir türlü önlenemedi.
10 milyon Euro’luk vurgun
Sarımsakta bilinen en büyük vurgun 2012 yılının sonlarında yaşandı. AB üyesi olmayan, dolayısıyla sarımsağa vergi uygulamayan Norveç’ten AB ülkesi İsveç’e tam 10 bin ton Çin sarımsağı sokan kişiler kıskıvrak yakalandı. Ürünler AB pazarına sokulsaydı sarımsak kaçakçıları bundan yaklaşık 10 milyon Euro kâr edecekti.
Ünlü patrona hapis cezası
Sarımsak kaçakçılığının bir diğer “başarısız” örneği ise İrlanda’da yaşandı. Üstelik bu kez sanık ülkenin en önemli meyve-sebze üreticisi şirketlerinden birinin patronuydu! İş adamı Paul Begley’nin 2012 Mart’ında 1,6 milyon Euro değerindeki sarımsağı vergi ödemeksizin pazara sokmak istediği ortaya çıktı. İşin şakası yoktu: Begley 6 yıl hapse mahkum edildi. Birkaç ay sonra ise hapis cezası zorunlu kamu hizmeti cezasına çevrildi. Bu örneklerden sonra bir nebze azalsa da AB pazarına hala kaçak sarımsakların sokulduğu biliniyor.