tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.07.2022

Çayır tırtılını yakından tanımak gerekiyor

Çayır tırtılını yakından tanımak gerekiyor

Trakya’daki ayçiçeği tarlalarını esir alan çayır tırtılı, yarattığı tahribatla herkesin gündeminde. Süreç kontrol altına alınsa da uzmanlara göre bazı bölgeler için tehlike devam ediyor. Bu yüzden konukçu listesi epey kabarık olan çayır tırtılını yakından tanımak gerekiyor.

Bir süredir Trakya’daki ayçiçeği tarlalarını deyim yerindeyse esir alan çayır tırtılı, yaşattığı kayıplar nedeniyle ayçiçeği üreticilerini oldukça endişelendiriyor. Türkiye’nin ayçiçeğinde net bir şekilde dışa bağımlı olması da bu durumun ulusal medyada daha yer almasına neden oluyor. Hatta TBMM’nin bile gündemi şu sıralar çayır tırtılı. Yapılan açıklamalarda drone ile yapılan zirai ilaçlamalar sayesinde zararlının kontrol altına alındığı açıklansa da bazı uzmanlara göre farklı bölgeler için tehlike devam ediyor. Bu sebeple de zararlının yakından tanınması önem taşıyor.

Literatürde Loxostege sticticalis olarak adlandırılan çayır tırtılı, 22-29 mm kanat açıklığına sahip, Crambidae familyasından bir güve türü. İlk olarak 1761 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanan bu zararlı, Avrupa’da hemen hemen her yerde bulunabiliyor ve Palearktik ve Nearktik bölgelerde görülebiliyor.

Sarımsı bant ayırt edici özelliği

Sarımsı-kahverengi zemin rengine sahip, açık ve koyu lekelerden oluşan ön kanatlar, bazen orta alanlarında bulunan iki koyu nokta ile göze çarpıyor. Kanadın genel renginin aksine, dış kenarları boyunca görülen dalgalı ince sarımsı bant, açık ve koyu lekeler arasında belirgin bir değişkenlik gösteriyor. Ayçiçeği çayır tırtılının sahip olduğu kanatlar, neredeyse tek bir tip renkte görülürken, bulunan ince sarımsı bant iyi bir ayırt edici özellik olarak biliniyor. Ön kanatlar gibi sarımsı-kahverenginde bulunan arka kanatlar ise kenarlara doğru daha koyu gölgelere sahip oluyor.

cayir_tirtili_manset.jpg

Gelişme süreleri değişebiliyor

Yaprakların alt kısımlarına ve sürgünlere tek tek veya gruplar halinde erginler tarafından bırakılan yumurtalar, 2-15 gün arasında değişen sürelerde gelişiyor. Sıcaklığa bağlı olarak 10-30 gün arasında gelişimlerini tamamlayan larvalar ise son aşamada 35 mm uzunluğa ulaşıyor. Rengi yeşilimsi-gri ve siyaha kadar değişkenlik gösteren larvaların sırt kısımlarında bir koyu şerit, yan taraflarında ise iki koyu şerit uzanıyor. Başında açık tonlarda desenleri bulunan larvalar yaprak ve sürgünlerle beslenirken, beslenmelerini bitirdikten sonra topraktaki pupa kokonu içinde kışı geçiriyor.

Konukçu listesi kabarık

Polifag bir zararlı türü olan çayır tırtılının başta ayçiçeği olmak üzere buğday, şeker pancarı, domates, patates, havuç ve fasulye gibi çok çeşitli sebze ve ekilebilir ürünler konukçu listesinde yer alıyor. Bitkilerin yaprak, tomurcuk ve çiçek yaprakları ile beslenen larvalar, yapraklarda beslenirken sadece damarları bırakıyor ve hasarlı yapraklar kahverengiye dönüyor. Larvalar daha sonraki dönemlerde, büyüme noktalarının etrafındaki taze kısımlar ile beslenmeyi tercih ederken, zararlı salgın yıllarında bitkileri tamamen yapraksız bırakabiliyor.

Mücadele önlem almaktan geçiyor

Ayçiçeği çayır tırtılı ile mücadelede uygulanacak olan kültürel önlemler, üretici açısından büyük önem taşıyor. Üretim alanlarında uygulanacak olan bu önlemlerle, çayır tırtılı büyük kayıplara neden olduğu ülkelerde bile sorun olmaktan çıkıyor. Zararlıya karşı uygulanabilecek önlemler arasında ise sonbaharda tarlaların derin sürülmesi, ilkbaharda yabancı ot mücadelesinin yapılması ve yonca, tırfıl, üçgül gibi yem bitkilerinin erken biçilmesi yer alıyor. Ayrıca zirai ilaç mücadelesi için uzman ziraat mühendislerine danışmak ve doğru bir mücadele programının izlenmesi önem taşıyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.