tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.08.2022

Doğru gübreleme çeltik tarımında kazandırıyor

Doğru gübreleme çeltik tarımında kazandırıyor

Dünya nüfusunun yarısının başlıca gıdası olan çeltik, dünyada buğday ve mısırdan sonra en çok üretilen kültür bitkisi olmayı başarıyor. Kimyasal gübrelerin hâkimiyetini sürdürdüğü çeltik tarımında ise kaliteli bir mahsul için en iyi gübreleme programının uygulanması şart.

Çeltik tarımında gübrelerin rolü verimde yüzde 59 ila 69 artış sağlarken, organik besin kaynaklarıyla birlikte kullanılmaları pirinç tanelerinin kaliteli bir şekilde üretilmesine ve toprakta karbon depolamasına yardımcı oluyor. Azot, fosfor ve potasyum besin elementleri, daha yüksek verimle sonuçlanan çeltik bitkilerini güçlü ve sağlıklı kılarken, bitkilerin besin elementi gereksinimleri ise hedef verime, toprak besin kaynağına, uygulanan gübreye ve çeşit olgunluğuna bağlı olarak zamana göre değişiyor.

Öncelik toprak analizi olmalı

Herhangi bir gübreleme programını uygulamadan önce, toprağın durumunu inceleyebilmek adına 6 ay veya 1 yıl süreyi kapsayacak şekilde toprak analizlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Toprak analizi sonucu elde edilen verilerin ve tarlanın mahsul geçmişi göz önünde bulundurulmadan tavsiye edilen gübreleme programları ise üreticileri kayba uğratıyor.

celtik_gubreleme_2.jpg

Verimi arttırmak için azottan faydalanılıyor

Çoğu çeltik üreticisinin yaygın olarak takip ettiği gübreleme programı, 2 büyük gübreleme işleminden oluşuyor. Ekimden önce veya ekimle birlikte, 6 kg/da P2O5, eksikliği varsa 4-6 kg/da K2O veriliyor. Azot, diğer besin elementlerine kıyasla erimesi daha kolay olduğundan, genellikle yarısı ekimle birlikte, diğer yarısı ise sapa kalkma döneminin başında uygulanıyor. Eğer azot besin elementi, başaklanmaya doğru verilirse tanedeki protein oranı artıyor. Genellikle 15-18 kg/da saf azot uygulanırken, yatmaya dayanıklı çeşitlerde ise verimi arttırmak için azot miktarı da arttırılıyor.

Toprağın karakteri gübre seçimini etkiliyor

Çabuk eridiğinden dolayı serpme olarak uygulanan azotlu gübreler, verileceği zaman tavadaki su birkaç cm’ye kadar azaltılıyor ve tavaların çıkışları 1-2 gün kadar kapatılarak, gübrenin suyla birlikte akması önleniyor. Genellikle ekimde yavaş eriyen, sapa kalkma devresinde ise kolay eriyen azotlu gübreler tercih ediliyor. Ayrıca, uygulanacak olan azotlu gübrenin cinsini belirlerken, toprağın asitliği de düşünülüyor. Kireç bakımından zengin topraklarda hafif asit karakterli amonyumlu gübreler, yağışın fazla olduğu asit karakterli topraklarda ise nötr karakterli nitratlı gübrelerin tercih edilmesi gerekiyor.

Üreticinin göz bebeği: Amonyum sülfat

Çeltik yetiştiriciliğinde kullanılacak en uygun gübrelerin başında, bitkilerin azot ve kükürt besin elementi ihtiyaçlarını karşılayan gübreler yer alıyor. Üreticiler, büyüyen çeltik bitkilerinin besin ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle, fazladan azot ve kükürt besin elementlerine ihtiyaç duyduklarında amonyum sülfat gübresine başvuruyor. Azot eksikliği yaşanan topraklar için iyi bir seçim olan amonyum sülfat, protein sentezi dâhil olmak üzere birçok temel bitki işlevini destekliyor ve yürütüyor. Nitrat bazlı gübrelerin yol açtığı denitrifikasyon kayıpları nedeniyle, çeltik üreticileri genellikle bu tarz gübreleri ise su basmış arazilerde kullanmayı tercih ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.