tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.01.2016

2015 yılı tarıma bu yenilikleri getirdi

2015 tarıma bu yenilikleri getirdi

Dünya tarımında 2015 yılı teknolojiye yapılan dev yatırımlarla hatırlanacak. İşte geçtiğimiz yıl tarım dünyasına merhaba diyen yeni teknolojiler:

İklim değişikliğine uyum sağlama zorunluluğu tarımda teknolojik gelişimi hızlandırıyor. 2014 yılında 2,3 milyar dolar olan tarım teknolojilerine yönelik yatırım 2015 yılında neredeyse ikiye katlandı ve 4 milyar doları buldu. Bu yatırımların çoğu kuraklık koşullarında verimli üretimi mümkün kılmaya yönelik.

Hassas tarıma büyük yatırım

2015 yılının en popüler kavramı “hassas tarım” oldu. Yıl boyunca pek çok küresel gıda şirketi tedarik zincirlerinde hassas tarım uygulamalarını devreye soktu. Böylece daha kısıtlı su kullanarak daha fazla üretim yapma konusunda önemli yol alındı. Özellikle tahıl ürünlerinden ürettiği atıştırmalıklarıyla ünlü gıda markası Kellogg’s bu yatırımcıların başında geliyor.

Monsanto'dan mikrobiyal çözümler

Su tasarrufu konusunda bir diğer yenilik ise Syngenta’dan geldi. Syngenta, geliştirdiği akıllı sulama platformu ile üreticilerin topraktaki nem miktarını anbean izlemesine ve buna göre sulama yapabilmelerine imkan sağlıyor. Monsanto da 2015 yılında biyoteknoloji firması Novozymes ile bir araya gelerek bitki sağlığında yeni kapılar açacak olan mikrobiyal çözümler konusunda önemli adımlar attı.

Eski Google uzmanından tarım platformu

Mobil uygulamalar son yıllarda şüphesiz en süratli gelişim gösteren teknoloji alanı. Bu durum tarıma da yansıyor. Burada kilit araç arazide kullanılan sensörler. Hava şartlarından bitki gelişim düzeylerine kadar farklı arazilerden toplanan tüm verilerin “bulut” tipi belleklerde toplanmasıyla ortaya üreticiler için kullanışlı veri depoları çıkıyor.

Eski bir Google yetkilisi tarafından geliştirilen Farmer Business Network (Üretici İş Ağı) ise bu yıl bir ilki gerçekleştirdi. Mayıs ayında faaliyete geçen ağ, tarım teknolojilerine yatırım yapan/yapmak isteyen şirketlerin ihtiyacı olan tüm verileri bünyesinde topluyor.

Big Data, Syngenta'ya ödül getirdi

2014 yılında geliştirilen Big Data bu veri sistemlerinin en ünlüsü. Big Data’yı üretim süreçlerine ilk adapte eden firmalardan olan Syngenta, bu sayede 2015 yılı Franz Edelman araştırma ödülünü almayı başardı.

Şehir tarlaları 2015’te çoğaldı

Kentsel tarımın öncülerinden AeroFarms’ın bu yıl üretime geçen 9 yeni “şehir tarlası” 2015 yılının en renkli yenilikleri oldu. Aeroponik sistemlerin uygulandığı bu topraksız tarlalarda LED ışıkları ve sis/buhar yardımıyla geniş çaplı sebze üretimi yapılmaya başladı.

2015’te robotlar araziye indi

Blue River Technology firmasının 2015 yılında tanıttığı tarım robotları ise yılın en büyük sürprizi oldu. “Akıllı traktör” diye de adlandırılabilecek bu robotların özelliği tarladan hangi ürünü toplayıp hangisini bırakacağına tek başına karar verebilmesi. Böylece, örneğin hasada hazır hale gelmiş olan marullar tam zamanında kasaya alınırken, diğerleri rahatsız edilmeden tam olarak olgunlaşmalarına fırsat veriliyor.

2016 yılı da bir önceki gibi tarım teknolojilerinin yeni sürprizlerine açık. Üreticilerin ve firmaların bunlardan -olanakları ve hayalleri ölçüsünde- ne kadar faydalanacağını ise zaman gösterecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.