E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
12.01.2016
Türkiye 1950'li yılların başında tarımda makineleşmeye dair ilk ciddi adımları atıyordu. Üreticileri traktör kullanımına özendirmek ise bu dönemin en önemli görevleri arasındaydı.
Yıl 1951... Dünya ülkeleri İkinci Dünya Savaşı'nın yaralarının sarmaya çalışıyor. Bu çabaların ve savaş sonrası oluşan iki kutuplu dünyada değişen politikaların bir sonucu olarak Batı ülkelerinde Marshall Planı devreye girmiş durumda. Türkiye de bu plan dahilinde ekonomik geleceğine ön vermeye çalışıyor.
Üretici traktöre özendiriliyor
1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Parti, Marshall Yardımı olarak bilinen bu yeni ekonomik kaynağı büyük ölçüde tarımda makineleşmeye yönlendirdi. Çok sayıda üretici traktörle tanıştı ve üretimde makineleşmenin ilk ciddi adımları atılmış oldu. 1950-53 yılları arasında Türkiye'ye 40 binden fazla traktör girmiş ve 5 yıl içinde tarım arazileri yüzde 60 oranında genişlemişti.
"Makineli Ziraat" başlığı taşıyan 1951 yılına ait bu yazıda makineli üretimin erken başladığı ülkelerde tarımın ileri bir seviyede olduğu ve "bu memleketlerde çiftçilerin refah ve bolluğa kavuştuğu" dile getiriliyor. Üreticileri hayvan gücü yerine traktör kullanımına özendirme amacı taşıyan bu yazı, Türkiye'de tarımın önemli bir dönüşümden geçtiği 50'li yıllara dair ipucu veriyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.