tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.2.2016

Artvin ağaçları için nöbette

Artvin ağaçları için nöbette

Artvin-Cerattepe’de bakır madeni girişimine karşı tepkiler sürüyor. Maden sahası yapılmak istenen Kafkasör yaylası dünyanın 100 doğal ormanı arasında yer alıyor.

Artvin’in Cerattepe ilçesinde bakır madeni kurmak için 20 yıldır süren girişim bir kez daha doğal yaşamı tehdit ediyor. Önceki gün bölgeye gelen maden şirketi yetkilileri bölge halkının yoğun tepkisiyle karşılaştı. Cerattepe'deki Kafkasör yaylası dünyanın 100 doğal ormanından birine ev sahipliği yapıyor.

Yayla için nöbet tutuluyor

Cerattepe’de dün ilçe esnafı iş yerlerini açmazken bölge halkı da araçlarıyla Kafkasör yaylasına çıkan yolları kapattı ve nöbet tutmaya başladı. Gün içinde polisin müdahalesi ile karşılaşan 300 kişilik kitlenin bekleyişi sürüyor. Bugün de Cerattepe için Ankara’da yapılan eyleme sert müdahale edildi. Hukuk mücadelesi yıllardır devam eden Cerattepe için milletvekilleri ve avukatlar da devrede.

Kafkasör yaylası bitki örtüsü ve iklimi bakımından benzersiz bir doğal zenginliğe sahip. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, “Yaylamız için 20 yıldır direniyoruz. Burada bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz” şeklinde konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise bugün yaptığı açıklamada bölgede yaşanan süreçle ilgili bilgisi olmadığını dile getirdi.

2 kez iptal edilmişti

Kafkasör yaylasında bakırın yanı sıra gümüş ve altın arama amacıyla maden sahaları oluşturma planları bundan yaklaşık 20 önce başlamıştı. Daha önce 2 kez iptal edilen maden projesine 2012 yılında bir kez daha izin verilmiş, ancak Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, Bakanlığın verdiği olumlu ÇED raporunu iptal etmişti. Karara rağmen geçtiğimiz Temmuz ayında maden şirketi bölgeye gelmiş, ancak yine Cerattepelilerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

En büyük çevre davası

“Türkiye’nin en büyük çevre davası” olarak bilinen Cerattepe’deki projenin iptali için geçtiğimiz yıl 750’nin üzerinde vekalet verildi. Böylece Cerattepe davası Bergama için verilen çevre mücadelesini de geride bıraktı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.