Monsanto 2016 yılı için ürün ve Ar-Ge politikasını açıkladı. Açıklamada biyopestisitlere ve mobil uygulamalara yapılan vurgu dikkat çekiyor.
10,7 milyar dolar ile dünya çapında tohum sektörünün en büyük firması konumunda olan Monsanto, yeni yılda uygulayacağı ürün politikasını açıkladı. Buna göre firma 2016 yılında 3 temel konuya odaklanacak.
Bunlardan ilki tarımsal üretimde daha iyi hasatlar elde etmek. “Daha iyi hasat” için bitki ıslah tekniklerindeki gelişmelerin hız kesmeyeceği dile getirilen açıklamada, sayısı giderek artan mobil uygulamaların da daha çok üreticiye ulaştırılması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Yeni pamuk ve soya çeşitleri hazır
İkinci konu ise artan zararlı tehdidine karşı yeni biyoteknolojik ürünlerin ihtiyaç duyulan arazilerle buluşturulması. Bunlar Monsanto’nun özellikle yabancı ot mücadelesi için geliştirdiği Roundup Ready 2 Xtend ve Bollgard II isimli çeşitler.
Bunların ilki soya, ikincisi ise pamuk çeşidi. Zararlı otlara güçlü dayanım gösterdiği belirtilen bu ürünlerin tanıtımı Ocak ayında yapıldı. Ancak henüz onay aşamasındaki bu ürünler piyasaya sunulmuş değil.
Biyolojik mücadelede önemli adımlar
Monsanto’nun yeni yılda ön plana çıkardığı teknolojilerden biri de BioDirect. Biyopestisit teknolojilerini içeren bu platform, dünyada arı nüfusunu tehdit eden Varroa zararlısına karşı geliştirilen ilk biyolojik mücadele yöntemi olarak tanımlanıyor.
Monsanto ayrıca geçtiğimiz yıl biyoteknoloji firması Novozymes ile ortaklık kurmuştu. BioAg Allience adını alan bu birliktelik, bitkilerin besinlere ulaşmasında toprak mikroplarından faydalanmayı amaçlıyor.
Zirvede dengeler değişirken
2015’in son günlerinde tohum ve bitki koruma sektörlerinin iki devi Dow ve DuPont birleşme kararı almıştı. Bu birliktelik Monsanto’nun uzun yıllardır tarım sektöründeki liderliğini kaybetmesi anlamına geliyordu. Tarımın zirvesinde değişen dengeler ile birlikte Monsanto’nun geliştireceği hamleler merak konusuydu. Dow ve DuPont’un resmi birleşme hazırlıklarının sürdüğü şu günlerde Monsanto’dan yapılan açıklamalar ayrı bir önem taşıyor.