tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Bostanlar İstanbul’da yıkılıyor, Londra’da kuruluyor

18.01.2016

Bostanlar İstanbul’da yıkılıyor, Londra’da kuruluyor

Bostanlar İstanbul’da yıkılıyor, Londra’da kuruluyor

Son 3 yıldır İstanbul’un bostanları sürekli yıkım tehdidi altında. Londra’da ise kentsel tarım alanlarını korumak ve yeniden yaratmak için Şehir Bostanları Projesi başlatıldı.

İstanbul’un tarihi ve tarımsal miraslarından biri olan Yedikule bostanları 2 yıl sonra yeniden yıkım tehdidiyle karşı karşıya. Çarşamba günü bostan üreticilerinin kullandığı depoları yıkan iş makineleri halen tarihi surların çevresinde bekliyor.

Yedikule bostanları bir ilk değil. Son 3 yıldır İstanbul’da tarihi bostanlar pek çok kez yıkım tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Oysa Londra gibi metropollerde geçmişten miras kalan bostanları yıkmak değil korumak için projeler gerçekleştiriliyor.

Tarihi bostanlara inşaat baskısı

Yedikule bostanları ilk olarak 2013 Haziran’ında park projesi gerekçesiyle kısmen tahrip edilmiş, ancak üreticilerin ve Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi’nin çabalarıyla proje iptal edilmişti. 2014 Nisan’ında bu kez Anadolu yakasındaki Kuzguncuk bostanında başlayan ağaç kesimi mahalle sakinleri ve üreticilerin tepkisini çekmiş, sonrasında bostanın özelliğini kaybetmeden düzenlenmesinde karar kılınmıştı. 2015’te inşaat projelerinden bu kez Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa bostanı nasibini aldı. Otopark yapılması planlanan bostanın korunması yönünde karar ise sonbaharda geldi ve proje Ekim ayında “şimdilik” iptal edildi.

Semt pazarlarına taze ve ucuz ürün

İstanbul’un yüzlerce yıllık kent bostanları tarihi değerlerinin yanı sıra, bulundukları semtlerin pazarlarında tüketiciye taze ve ucuz ürün sunma özelliğine de sahip. Tarihçiler bu bostanların, şehrin tarihine ve tarım geleneklerine dair benzersiz bir çalışma alanı olduğunu belirtiyor.

Londra’nın merkezinde Şehir Bostanları Projesi

İstanbul’da bunlar olurken dünya genelinde şehir merkezlerinde tarımı yaşatabilmek için çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Londra’da 2011’de başlayan Şehir Bostanları Projesi (Urban Orchards Project) bunun bir örneği. Proje gönüllüleri “taze meyve yemenin keyfini yeniden keşfetmek için kentsel alanlarda yeni bostanlar oluşturmak, yönetmek ve mevcut bostanları yeniden düzenlemek” amacıyla yola çıktıklarını belirtiyor.

Kentsel tarım alanları üretime kazandırılıyor

1960 yılından bugüne Londra geleneksel bostanlık alanlarının yüzde 60’ını yapılaşma nedeniyle kaybetmiş. Proje, şehrin farklı kesimlerinde meyve ve sert kabuklu yemiş ağaçları dikerek kentsel tarım alanlarını yeniden üretime kazandırmaya çabalıyor. Hem genetik hem de kültürel miras olarak ele alınan bostanlar yerel halk ile birlikte elbirliğiyle düzenleniyor.

Yerel gıdanın ve biyoçeşitliliğin korunması için

Şehir Bostanları Projesi’nin tanıtımında şu ifadeler yer alıyor: “Yerel gıdaya ulaşabilmemiz ve biyoçeşitliliğin korumamız için Londra’nın tarihi bostanları çok değerli. Bugün hala varlığını koruyan veya küçük bahçelere bölünmüş olan bu bostanların yaşatılması ve geliştirilmesi için çalışıyoruz.”

Yıkmak değil yaşatmak gerek

Şehirde tarım yapabilmek adına son yıllarda çatıda tarımdan dikey tarlalara kadar yakın zamana kadar uçuk olarak nitelendirilen pek çok proje hayalden çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Geleneksel kentsel tarım arazilerini korumak için ise Londra örneğinde olduğu gibi ayrı bir çaba gösteriliyor.

İstanbul’da ise tarım arazilerini yaşatmaya değil yıkıma götüren projeler birbiri ardına geliyor. Bostanlar üzerindeki yıkım baskısının son bulması için kentsel tarıma farklı bir gözle bakmak gerekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.