tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.1.2016

Biranın kaderini şerbetçiotu değiştirebilir

Biranın kaderini şerbetçiotu değiştirebilir

Alkollü içkiler yeni yıl zamlarından nasibini aldı. Türkiye'de tüketilen alkolün yüzde 60'ını bira oluşturuyor. Birada kullanılan şerbetçiotu ise Türkiye’de tek bölgede üretiliyor.

Yeni yıl ile birlikte elektriğin yanı sıra alkol ürünleri ve sigaraya da zam geldi. Türkiye’de tüketilen alkollü içeceklerin yüzde 60’ını oluşturan bira da zamlardan nasibini aldı. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre biranın asgari maktu vergi tutarı yüzde 21 oranında arttı.

Biranın olmazsa olmazı: Şerbetçiotu

Bira yapımında kullanılan ürünlerin başında şerbetçiotu ve arpa geliyor. Türkiye’deki matlık arpa ve şerbetçiotu üretimi ise sınırlı. Bu da ithalatı zorunlu kılıyor. Dünyanın en büyük şerbetçiotu üreticisi Almanya. Amerika kıtasında da bira üretiminde şerbetçiotu yaygın olarak kullanılıyor.

Türkiye’de tek bölgede üretiliyor

Türkiye’de bira endüstrisi büyük oranda arpaya dayanıyor. Ancak Türkiye’nin maltlık kalitede arpa üretimi kısıtlı. Yurtiçi üretim ihtiyacın yüzde 5’ini zor karşılıyor. Bu durumda da ithalat devreye giriyor. İthalat ve üretimin üzerindeki bu baskı vergi yükünün etkisini daha da ağırlaştırıyor.

Türkiye’de şerbetçiotu üretilen tek bölge ise Bilecik’in Pazaryeri ilçesi ve çevresi. Burada 3 bin 100 dekar alana sıkışmış olan üretim bira endüstrisine kaynak sağlıyor. Biraya aroma vermesi amacıyla kullanılan şerbetçiotunda da ithalat ağırlıkta.

Üretici rekabette zorlanıyor

50 yıldan beridir şerbetçiotu ile özdeşleşen Pazaryeri’nde üreticiler Efes Pilsen, Tuborg gibi firmalarla sözleşmeli olarak ekim yapıyor. Bölgede binin üzerinde şerbetçiotu üreticisi var. Ancak üretimin sınırlı bir alana sıkışması üreticilerin de ithal şerbetçiotu ile rekabette zorlamasına neden oluyor.

En önemli girdi sulama

Aslında şerbetçiotunun iklim istekleri Türkiye coğrafyasında daha geniş bir alana yayılmasına imkan veriyor. Bol güneş isteyen bitki için ideal sıcaklık yılda ortalama 7,5-8,5 derece. Kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilen bitkinin belki de tek lüksü bol suya ihtiyaç duyması.

Şerbetçiotunda sulama faktörü verimde yüzde 50’ye kadar avantaj sağlıyor. Böylece, sezon başına 3-4 kez sulama yapıldığı takdirde dekar başına verimi 370 kg’ye çıkarmak mümkün.

Her şeye rağmen bira tüketimi artıyor

Alkollü içecekler son yıllarda en çok zamla karşı karşıya kalan ürün gruplarından biri. Reklam yasakları ve kapanan fabrikalar da ilk etapta bu sektörde gidişatın olumsuz yönde olduğu izlenimini yaratıyor.

Ancak bir yandan Türkiye’nin toplam alkol tüketiminde artış var. Geçen yıl bugünlerde açıklanan veriler bira tüketiminin yüzde 7 arttığını gösteriyordu. Öte yandan Türkiye’nin bira markalarının yurtdışındaki popülerlik ve ihracat potansiyelini de unutmamak gerek. Bira üretimi için vazgeçilmez olan şerbetçiotunun tek bölgeden çıkıp yaygınlaşması hem bira sektörü için yepyeni bir soluk olacak, hem de Türkiye’nin tarımsal üretimine yeni olanaklar doğuracak.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.