tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.2.2016

Dünyanın en eski çayı keşfedildi

Dünyanın en eski çayı keşfedildi

Çin’de iki bin yıllık çay bitkisi keşfedildi. Çin İmparatoru Jing’in mezarında bulunan bitki materyalleri, çayın tarihine dair en eski somut kanıt olma özelliğine sahip.

Çin’in kuzeyinde yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait çay bitkisi bulundu. MÖ 188-141 yılları arasında yaşamış olan ünlü Çin İmparatoru Jing’e (Han Jingdi) ait anıt mezarın derinliklerinde bulunan kalıntılar, çayın geçmişine dair bilinen en eski fiziksel kanıtları oluşturuyor.

Karbon testleri doğruladı

Milattan önce 200’lerde hüküm sürmüş olan Han Hanedanı’nın imparatorlarından Jing’in anıt mezarı Çin’in Şian şehrinde yer alıyor. İlk olarak 1990’lı yıllarda yapılan kazılarda rastlanan bitki materyalleri uzun süren testlere tabi tutuldu. Yapılan karbon testleri bitkilerin Han dönemine ait olduğunu ortaya koydu.

Yalnızca tomurcuk ve küçük yapraklardan ibaret olan kalıntıların hangi bitkilere ait olduğunu tespit edebilmek ise kolay olmadı. Ancak alınan örneklerin biyomoleküler bileşikleri üzerine yapılan çalışmalar sonucu, bitkinin arpa gibi farklı ürünlerle karıştırılmış çay bitkisi olduğu anlaşıldı.

Tibet çayı gibi içiliyordu

Çin Bilimler Akademisi’nden Houyuan Lu, “Ortaya çıkan karışım, çayın o dönemde bugün geleneksel Tibet çayı olarak bildiğimiz içeceğe benzer şekilde hazırlandığını gösteriyor” diye konuşuyor. Geleneksel Tibet çayı; çayın kavrulmuş arpa unu, tuz ve zencefil ile karıştırılmasıyla hazırlanıyor.

İhracat o yıllarda başlamıştı!

Çay bitkisinin anavatanının Güneybatı Çin olduğu tahmin ediliyor. Çin efsanelerinde bitkinin miladi takvime göre MÖ 2700’lerde keşfedildiğinden söz ediliyor. Ancak çayın gerçekte hangi tarihte tüketilmeye başladığı ve kültüre alındığına dair net kanıtlar mevcut değil.

Han Jingdi anıt mezarının bulunduğu Şian bölgesi, aynı zamanda İpek Yolu olarak bilinen kuşağın son durağı. Bilinen en eski çay bitkisine dair kalıntılar aynı zamanda Çinli ve Tibetlilerin o dönemde çay ticareti yaptıkları da kanıtlar nitelikte.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.