tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.07.2024

Tohum takasına karşı önlemler artıyor

Tohum takasına karşı önlemler artıyor

Avrupa Birliği Konseyi, üreticilerin tohum değişimi konusunda daha sıkı düzenlemeler getiren yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu düzenlemelerin üreticilerin tohum paylaşımını zorlaştırabileceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği Konseyi, tohum takasına karşı çıkarmak istediği yasa ile biyolojik çeşitliliği korumayı ve üreticilerin modern ve sertifikalı tohumları kullanmalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtiyor. Modern tohumların hastalıklara karşı daha dirençli ve verimlilik açısından daha avantajlı olduğu düşünülüyor. Bu da gıda güvenliğini artırmayı hedefleyen bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.

Yerel tarım olumsuz etkilenebilir

Eleştirmenler ise bu tür yasaların küçük üreticileri ve yerel tarımı olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Geleneksel tohum çeşitlerini kullanarak tarım yapan küçük ölçekli üreticilerin, bu düzenlemeler nedeniyle büyük tarım şirketlerine daha bağımlı hâle gelebileceği düşüncesi hakim. Ayrıca yerel tarımın ve biyolojik çeşitliliğin korunması konusundaki çabaların da sekteye uğrayabileceği düşünülüyor. Eleştirmenlere göre geleneksel tohum çeşitleri, yerel ekosistemlere daha uygun ve adaptasyon yeteneği yüksek olan tohumlardan oluşuyor. Bu yüzden bu çeşitlerin korunması önemseniyor.

uretici-tohum-takas.jpg

Sürdürülebilirlik tehlikeye girebilir

Geleneksel tohum çeşitlerinin korunması, sadece tarımsal biyolojik çeşitliliğin değil, aynı zamanda gıda kültürünün ve yerel toplulukların sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından da kritik öneme sahip. Geleneksel tohumlar, yerel iklim koşullarına ve toprağa uyum sağlamış türler oldukları için uzun vadede sürdürülebilir tarım uygulamalarının temelini oluşturuyor.

Denge kurulması oldukça önemli

AB Konseyi'nin yeni tohum yasası, biyolojik çeşitliliği koruma amacı taşısa da uygulamada küçük üreticileri ve yerel tarımı zor durumda bırakabilir. Bu nedenle, yeni düzenlemelerin hem modern tarım yöntemlerini destekleyici hem de geleneksel tarım pratiklerini koruyucu bir denge gözetmesi gerektiği savunuluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.