İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşulları nedeniyle gıda üretimi önemli ölçüde zarar gören Avrupa Birliği, bu duruma çözüm bulmak için GDO’ya dair yeni kuralları tartışıyor.
Kuraklığın geçtiğimiz yıl Avrupa Kıtası’nda tarımsal üretime ciddi hasar verdiği biliniyor. İklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle İspanya'daki zeytin hasadından Macaristan'ın ayçiçeği mahsullerine, İtalya ve Romanya'daki mısır tarlalarından ve Fransa'nın süt ürünleri üretimine kadar birçok ürünün etkilendiği görülüyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, küresel ısınmayla birlikte baş gösteren kuraklığın gıda üretimi üzerinde yarattığı sıkıntılar nedeniyle GDO ile ilgili mevzuatın yeniden gözden geçirilmesini gündeme taşıyor. AB Komisyonu’nun basına sızan taslak tasarısını destekleyenler olduğu gibi şiddetle karşı çıkanlar da bulunuyor.
Yeni GDO mevzuatı AB’yi bölüyor
Mevzuatın değişikliğini destekleyenler, Avrupa'nın sorunlarına cevabın daha iyi mahsuller üretmek için gen modifikasyon tekniklerini serbest bırakmak olduğunu iddia ediyor. Ek olarak, gen düzenleme teknikleri kullanılarak üretilen tohumların kuraklığa ve hastalığa karşı daha dirençli olduğunu ve daha az su gerektirdiğini söylüyor. Karşı görüş ise taslağın bilimsel verilere dayanmadığını, sadece tahmin yürütülerek hazırlandığı gerekçesiyle eleştirirken, bu yeni teknolojilerin çevre ve insan sağlığına yönelik etkilerinin kapsamlı bir şekilde araştırılmadan bu tür bir mevzuatın hayata geçirilmesini istemiyor.
Kuraklıktan etkilenen ülkeler daha sıcak bakıyor
Fransız Haber Ajansı’nın araştırmasına göre, AB Komisyonu’nun izin vermek istediği yeni teknikler diğer tarım ürünü türlerinin DNA’sını içeren “transjenik” GDO'ların aksine, bir bitkinin genetik yapısına yabancı genetik materyal eklemeden değiştiren genomik düzenleme araçlarının bir karışımı olarak değerlendiriliyor. AB Komisyonu, üretim izni ve etiketleme de dahil olmak üzere GDO'larla ilgili mevcut mevzuatın bu yeni teknoloji için "amaca uygun olmadığı" görüşünde.
AB Komisyonu’nun sunacağı yeni yasa tasarısının 27 üyeli birlik içinde ciddi görüş ayrılıklarına yol açmasına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor. Kuraklıktan daha fazla etkilenen İspanya ve Fransa gibi ülkelerin ise yeni mevzuata daha sıcak baktığı görülüyor. Avrupa Komisyonu’nun Temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlandığı belirtiliyor.