Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 2023 İklim Değişikliği Sentez Raporu’na göre, küresel ısınmanın etkisiyle Dünya sıcaklığının 1,1 santigrat derece yükseldiği bildirildi. Yaşanan olumsuz değişiklikler sonucunda tarımsal büyümenin yavaşladığı gözlemleniyor.
İklim değişikliğinin etkileri, hızla artış gösteriyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2023 İklim Değişikliği Sentez Raporu’na göre küresel yüzey sıcaklığında, 1970 yılından bu yana daha hızlı artış yaşandığı belirtiliyor. 2010-2019 arasında hayat tarzıyla birlikte hızla artan tüketim çılgınlığı ile sera gazı emisyonlarının artması gibi insan kaynaklı sebeplerle sıcaklığın artma seviyesinin ise 1850-1900'den 2010-2019'a kadar 0,8'den 1,3 santigrat dereceye yükseldiği kayıtlara geçiyor. İklim değişikliğinin etkileri arasında ağaçlarda, kuşlarda, yarasalarda ve balıklarda toplu ölümlere yol açan, giderek daha sık görülen sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar yer alıyor.
Kıyı ve sulak alanların yarısı yok oluyor
IPCC Raporu’nda son 50 yıl içinde küresel olarak tarımsal üretimde büyümenin yavaşladığı görülüyor. İnsan sağlığının yanında, geçim ve temel altyapıların olumsuz etkilendiği iklimsel değişiklik, şehirdeki sıcaklığın yükselmesine, hava kirliliğinin artmasına, altyapıların ise kısıtlı çalışmasına yol açıyor. Deniz seviyesinin yükselişi, sıcaklığın hızla artışı ve beklenmeyen iklim olayları nedeniyle geçtiğimiz 100 yıl içinde kıyı ve sulak alanların yüzde 50’sine yakınının yok olduğu ifade ediliyor. Gıda güvenliğini önemli boyutta etkileyen değişim, buna bağlı olarak su güvenliğini de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bilim insanları, fosil yakıtların hızla terk edilmesinin iklim krizinin etkilerini azaltabileceğinin altını çiziyor.