FAO, yayımladığı yeni raporda tarım sektöründe cinsiyet eşitsizliğinin 1 trilyon dolara mal olduğunu ve dünyayı gıda krizine sürüklediğini belirtiyor.
Dünyada çalışan kadınların üçte birinden fazlası gıda, tarım ürünlerinin üretimi ve bununla ilgili faaliyetleri içeren gıda depolama, taşıma, işleme ve dağıtıma kadar tarımsal gıda sistemlerinde istihdam ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı yeni bir raporda kadınların bilgi ve kaynaklara daha az eriştiğini, cinsiyet eşitsizliğine maruz kaldığını belirtiyor. Rapora göre eşit büyüklükteki çiftliklerde kadın ve erkek üreticiler arasındaki verimlilik farkı yüzde 24. Aynı zamanda tarım sektöründeki kadın çalışanlara erkek meslektaşlarından yaklaşık yüzde 20 daha az ücret ödeniyor.
Tarımdaki cinsiyet eşitsizliği dünyaya 1 trilyon dolara mal oluyor
Rapora dair açıklamalarda bulunan FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, tarımsal gıda sistemlerinde yaygın olan cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele edilir ve kadınlar güçlendirilirse dünyada yoksulluğu sona erdirme hedeflerinde ileriye doğru bir adım atılacağını belirtiyor. FAO'ya göre küresel açlığın arttığı bir dönemde, cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan çiftlik verimliliğindeki farkı ve tarımsal istihdamda ücret farkını kapatmak küresel gayri safi yurtiçi hasılayı yaklaşık 1 trilyon dolar artıracak. Bir diğer taraftan da gıda güvensizliği yaşayan insan sayısını azaltacak.
Yapısal eşitsizlikler bulunuyor
Rapor, kadınların toprağa, hizmetlere, krediye ve dijital teknolojilere erişiminin erkeklerden geride kaldığını gösteriyor. Kadınların üzerinde artan yük ise eğitim, öğretim ve istihdam fırsatlarını sınırlandırıyor. Birçok ülkede kadınların erkeklerle eşit oranda toprak sahibi olabilmelerini ve yasal çerçevelerde haklarının korumasını sağlamak için hâlâ yapılacak çok şey olduğuna değinen rapor, kadın üreticilerin hayvan sahipliğine, gübre ve sulama gibi temel girdilere erişimi açısından yaşanan değişimi yavaş buluyor ve bunu endişe verici olarak nitelendiriyor. Ayrıca raporda tarımsal üretime dahil olan kadınların rollerinin marjinalleştirildiği ve çalışma koşullarının erkeklerden daha kötü olduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), bu yıl dünya çapında 345 milyondan fazla insanın gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. 43 milyon insan ise kıtlıktan bir adım ötede. Rapor, özellikle kadınların güçlendirildiği tarımsal projelerin geniş ekonomik ve sosyal faydalara sahip olduğunu gösteriyor. FAO'ya göre küçük ölçekli işletmelerin yarısı kadınları güçlendirmeye odaklanırsa 58 milyon insanın gelirleri önemli ölçüde artacak. Bir diğer taraftan ise 235 milyon insan gıda krizine karşı daha dayanıklı olacak.