E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
3.01.2023
Yeni yıla girerken evleri aydınlatan yılbaşı ağaçlarının karanlık bir tarafı da var. Her yıl bu ağaçların büyük bir kısmı çöpe gidiyor ve doğaya azımsanamayacak zararlar veriyor. Bu durumun farkında olan bilim insanları ise farklı çözümler arayışında.
Yılbaşında milyonlarca çam ağacı, kutlamaların ardından çöp oluyor. Yaklaşık yüzde 90’ı doğal çam olan bu ağaçlara alternatif olarak sunulan yapay dekoratif ağaçlar ise yeterince ilgi görmüyor. Bir süre sonra kuruyan ağaçların büyük bir kısmı çöpe atılırken, çok az bir kısmı ise yakacak odun olarak kullanılıyor. Yalnızca İngiltere’de 6 ila 8 milyon satıldığı tahmin edilen doğal çam yılbaşı ağaçları, yeni yıl kutlamalarının ardından evlerden sokaklara taşınarak kentlerde çöp yığınları oluşturuyor. Çöplerde ayrışan her bir ağaç ise 16 kg sera gazı salınımına neden oluyor. Bilim insanları, konuyla ilgili yaptıkları araştırmalarda, yılbaşı ağaçlarından geri dönüşümle biyogaz elde edilebileceğini tespit etti.
Çam iğnelerinden biyoyağ
Sheffield Üniversitesi ve Valladolid Üniversitesi’nden araştırmacılar, kullanılıp atılan yılbaşı ağaçlarından elde edilen çam iğnelerinin doğa dostu kimyasallara dönüştürülebileceğini buldu. Araştırmaya göre çam iğneleri, tarımda da kullanılan katma değerli kimyasallar olarak değerlendirilebilecek. Bilim insanları daha önce, çam iğnelerinden sürdürülebilir ürünler elde etmeyi amaçlayan çalışmaları ile yenilenebilir plastikler üretmişti. Yıllardır pek çok ülke ve bilim insanı tarafından tartışılan ve çeşitli çözümler üretilmeye çalışılan yılbaşı ağaçlarını geri dönüşüme kazandırma çalışmaları bu kez, çözücülerin ve ısının yardımıyla çam iğnelerinden, bazı tatlandırıcıların ve sirkenin de içinde bulunan bir tür biyoyağ üretebilmeyi amaçlıyor. Bilim insanları çam iğnelerinin, karbondioksit ve suyla yüksek sıcaklıkta reaksiyona girmesi sonucunda bir kısmının karbonat tozu olarak bilinen bir ürüne dönüştüğünü tespit etti. Sonraki aşamada ise koruyucu ve antibakteriyel özellikteki formik aside dönüştürülebilen çam iğnelerinin, çevre dostu bir güç kaynağı olan hidrojen gibi yenilenebilir yakıtları depolamak ve taşımak için yakıt hücrelerinde kullanılabileceği keşfedildi. Araştırmaya göre çam iğnelerinin çözücü olarak yalnızca suya ihtiyaç duyan ve tarımda kullanılan koruyucular gibi kimyasallar olarak kullanılabileceği düşünülüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.