İklim değişikliği gıda sistemlerine ciddi zararlar veriyor ve dünyayı açlıkla tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler ise bu durumun önüne geçmek amacıyla 2023’ü, yüksek potansiyel gördüğü darı yılı ilan etti. Darıların insan refahı, gıda sistemleri, yoksulluğun azaltılması ve tarımın iklim değişikliğine adaptasyonu konularında fırsatlar sunacağı düşünülüyor.
Küresel gıda sisteminin, açlık, yetersiz beslenme ve diyete bağlı hastalıklar da dahil olmak üzere birçok karmaşık zorlukla karşı karşıya olduğu biliniyor. Artmakta olan küresel nüfus, yeterli ve sağlıklı gıdaya ihtiyaç duyuyor. Darının uygun fiyatı, besleyici bir gıda oluşu, olumsuz koşullara karşı dayanıklılığı ve sahip olduğu büyük potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla Birleşmiş Milletler, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için masaya oturdu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Mart 2021'deki 75. oturumunda beslenme ve sağlık konularında farkındalık yaratmak ve politikaların dikkatini bu konulara yönlendirmek için 2023'ü Uluslararası Darı Yılı ilan etti. Darı, değişen iklim koşullarında ekime uygunluğu ile ön plana çıkıyor ve bu özelliğiyle sürdürülebilir pazar yaratma potansiyelini ortaya koyuyor. Bu anlamda BM, 2023 Uluslararası Darı Yılı ile başta Sıfır Açlık projesi olmakla beraber 2030 Sürdürülebilir Kalkınma gündemine katkıda bulunmayı hedefliyor. Birleşmiş Milletler ve FAO 2023 yılında, darının zengin potansiyellerini sergilemek ve dünya genelinde ortak çaba göstermek amacıyla ortak projeler yürütecek. Uluslararası Darı Yılı, darıların beslenme ve sağlık yararları da dahil olmak üzere birçok faydası konusunda farkındalık yaratmayı planlıyor. Yıl, bilim politikası etkileşimini kuvvetlendirmeyi, paydaşları eyleme geçmeleri için güçlendirmeyi ve güçlendirirken yeni ortaklıklar kurmayı amaçlıyor.
Peki nedir bu darı?
Darı, evcilleştirilen ilk bitkiler arasında yer alıyor ve insanlar için geleneksel bir temel ürün olarak kullanılıyor. Yüksek besin içeriği nedeniyle genellikle besleyici tahıllar arasında anılıyor. Fakir topraklarda çok az girdi ile büyüyebilen darı, birçok bitki hastalığına ve zararlısına karşı dayanıklı yapıda ve olumsuz iklim koşullarında hayatta kalabiliyor. Darıların genetik çeşitliliği, ekonomik kalkınma için fırsatlar sunuyor. Kırsal, kentsel, bölgesel ve marjinal üretim alanları için bir gelir kaynağı olma potansiyeli taşıyor. Kurak bölgelerde hasat edilebilen bir mahsul olan darının, zor dönemlerde, kıtlıkta, gıda güvenliğinin olmaması durumunda yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebileceği düşünülüyor. Darı aynı zamanda, toprak bozulmasını azaltıyor ve biyoçeşitliliği ve sürdürülebilir arazi restorasyonunu desteklemeye yardımcı oluyor. Türkiye’nin bazı bölgelerinde mısır, darı olarak isimlendiriliyor. Ancak mısırdan oldukça farklı bir ürün.