tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.5.2020

Türkiye’nin kadim kestane ağaçları

turkiye-nin-kadim-kestane-agaclari2.JPG

Kestane yeryüzünün en uzun ömürlü bitkilerinden. Türkiye’de yüzyılları devirip de hala meyve vermeye devam ederek adeta zamanın yıkıcılığına direnen pek çok kestane ağacı bulunuyor.

Ağaçlar ömürleri boyunca kökleriyle toprağa, gövde ve yapraklarıyla havaya, serin gölgeleri ve meyveleriyle de insanlara fayda sağlıyor. Ancak öyle ağaçlar var ki, yüzyıllar geçse de sapasağlam ayakta kalıp onarca nesle yaşam kaynağı olmayı başarıyor.

Tıpkı yeryüzünün en dirayetli bitkilerinden olan zeytin gibi, kestane ağaçları da zamanın yıkıcılığına en iyi şekilde direnen bitkiler arasında geliyor. Ortalama ömrü 200-500 yıl arasında olan kestane ağaçları arasında bu yaşam süresini de aşan örneklerin sayısı da oldukça fazla.

Tam 300 kg meyve veriyor

Türkiye’de bilinen en yaşlı kestane ağacı Kütayha’nın Merkez ilçesine bağlı Kumarı mahallesinde bulunuyor. İl merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ağacın yaşının bin yılı aşkın olduğu tahmin ediliyor. 1995 yılında “anıt ağaç” olarak tescil edilen kestane ağacı, gerçekten de adeta bir “yaşam anıtı” gibi her yıl ortalama 300 kg meyve vermeye devam ediyor.

turkiye-nin-kadim-kestane-agaclari1.jpg

5 uygarlığa tanıklık etti

45 metre yüksekliği ve 8 metre çapıyla bu kadim ağaç yalnızca yaşıyla değil görüşüyle de ziyaretçilerinde saygı uyandırıyor. 5 farklı uygarlığa tanıklık etmiş bu ağaca yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kumarı mahallesi muhtarı İbrahim Aslandoğdu, kestanenin henüz herhangi bir çürüme belirtisi göstermediğini söylüyor.

İşte meşhur “Arapastık” ağacı

Anadolu’nun bir diğer tarihi kestane ağacı ise Antalya-İbradi’ye Ormana mahallesinde yaşıyor. Yaklaşık 1000-1100 yaşında olan ve bölgede “Arapastık” adıyla anılan bu ağaç da halen meyve vermeye devam ediyor. 13 metrelik genişliği ve güçlü gövdesi ile hayranlık uyandıran Arapastık’ın da yurtdışından gelen pek çok ziyaretçisi bulunuyor.

Türkiye’nin kadim kestane ağaçları

Hem zamana hem hastalığa direniyor

Yaşlı kestane ağaçlarına ülkenin en kuzeyinde de rastlamak mümkün. Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Salı köyünde bulunan tahmini yaşı 600 olan kestane 2008 yılında anıt ağaç olarak kabul edildi. 15 yıl öncesine kadar 300 kg’ye kadar meyve ağaç son yıllarda tutulduğu hastalık nedeniyle eski verimliliğinde olmasa da tüm görkemiyle varlığını sürdürüyor.

Bir diğer meşhur kestane ağacı ise Kocaeli-Gölcük’e bağlı Halıdere’de bulunuyor. Geçmişi 400-500 öncesine uzanan bu anıt ağaç da yaşlılık günlerinde çevre halkının ilgi ve sevgisinin tadını çıkarıyor. Son yıllarda adına saygı yürüyüşü bile yapılan ağacın tohumlarının çoğaltılması için de çalışmalar yürütülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.