Tohum ilaçlama yöntemi buğday tarımının belalısı olan mantari hastalıklar ve zararlılarla mücadeleyi baştan kazanmak için üreticilere fırsat sunuyor. Elbette uygulama doğru yöntemlerle yapılırsa!
Buğday tarımında her yıl hastalıklar nedeniyle yetiştirilen ürünün yaklaşık yüzde 20’si kaybediliyor. Özellikle nemli ve ılıman iklim dönemlerinde tehlike daha da artıyor. Ekim öncesi uygulanacak tohum ilaçlaması ise hastalıkları henüz ortaya çıkmadan engelliyor ve fidelerin kardeşlenme dönemine kadar korunmasına yardımcı oluyor.
Tohum ilaçlaması genellikle kök ve kök boğazı çürüklüğü, sürme hastalığı, rastık hastalığı ve çizgi yaprak lekesiyle mücadele etmek için fungisit uygulamasıyla yapılıyor. Zararlılar arasında ise tohum ilaçlamasını gerektirecek en önemli tür ekin kambur böceği.
Doğru tohum ilaçlaması nasıl yapılmalı?
Ekim öncesi yapılan tohum ilaçlamada bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekli. Örneğin uygulamanın selektörle yapılması öneriler arasında. Çünkü tohum ilaçlarının formülasyonları gereği tohumu mutlaka homojen şekilde kaplaması gerekiyor. Akıcı konsantre yapıdaki FS formülasyonlu tohum ilaçlarında bu homojeniteyi sağlamanın yolu ideal su miktarını ayarlamaktan geçiyor.
Su miktarı belirleyici
Hektaş İç Anadolu Bölge Satış Yöneticisi Serkan Hakalmaz, bunun “tohumu iyice kaplayan, fakat akmayan su miktarı” olduğunu belirtiyor. 10 kg tohum için 500-800 ml arasında bir miktardan söz eden Hakalmaz, “Bu sağlandıktan sonra gerekli miktarda ilaç, gerekli miktar su ile iyice karıştırılır ve ilaçlama tertibatı deposuna konarak ilaçlama yapılır” diyor.
Üretici ilaçlamayı selektör değil de kendi imkanlarıyla yapacak ise durum farklı. Hakalmaz bu yöntemi şöyle açıklıyor: “Önce 100 kg tohumu ilaçlamak için gerekli olan ilacın, bir kap içerisinde 1-1,5 litre su ile iyice karıştırılması gerek. Hemen ardından da bu karışımın düz ve temiz bir zemin üzerindeki tohumun üzerine yavaş yavaş akıtılarak, diğer taraftan da kürekle karıştırılması sağlanmalı.”
Ekime en yakın zamanda yapılmalı
Eğer kullanılacak tohum ilacının formülasyonu DS ise, yani kuru tohum ilacı tercih edilmişse de benzer bir işlemden geçirmek gerekiyor. Doğru su miktarı ile birlikte uygulanan ilacın tohumlarla homojen bir şekilde buluşması dışında, ilacın ambalaj açılmadan önce çalkalanması da çok önemli. Hakalmaz, tohum ilacından en iyi etkiyi alabilmek için ekime en yakın sürede ilaçlama yapılması gerektiğine de dikkat çekiyor.