Kullanım amacına, yaşadığı bölgenin iklim ve toprak şartlarına en uygun mısır tohumu hangisi? Üretici bunun cevabını doğru verirse, sezon sonu aldığı başarı da o kadar tatmin edici oluyor.
Mısır tarımında bu sezon aşırı yağışlar hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Özellikle ikinci ürün mısırda uzmanlaşmış Şanlıurfa, Mardin gibi illerde yağışların etkisi nedeniyle tarlaların biçilmesi gecikti, ürün kayıpları arttı. Tüm zorluklara karşın verim artışını başaran bölgeler mısırın Türkiye genelindeki performansını dengelese de fiyatlar konusunda istenilen düzeye ulaşılamadı.
Bugünlerde sektörün genel beklentisi 2019 yılında mısır ekilişlerinin artış göstereceği yönünde. Peki, iklim gibi sebeplerden ötürü 2018 yılını çoğu bölgede pek de parlak geçirmeyen mısırın 2019 yılında da aynı sonucu almaması için ne yapmak gerek?
Öncelikle dane ya da silaj olmak üzere amaca uygun tohum seçimine dikkat edilmeli. Sonra seçenekler içinden bölge şartlarına uygun olanlar belirlenmeli.
Tarımsal üretim bir maratonsa, tohum seçimi bunun ilk 100 metresini oluşturuyor. Üreticilerin ihtiyacına göre birinci veya ikinci ürün olarak kullanım amacına, tarlanın bulunduğu bölgenin iklimine ve toprak yapısına en uygun çeşidi seçmesi gerekiyor. Doğru tohum seçiminin skora, yani hasada en net şekilde yansıdığı ürünlerin başında mısır geliyor.
Danelik mi silajlık mı?
“Dünyanın en riskli işlerinden birinin yapıldığı düşünüldüğünde, tarım konusunda mevcut riskleri azaltmak için tohum seçimi en önemli detaylardan biri” diyen May Tohum Pazarlama Müdürü Erdem Karauz, farklı amaçlara yönelik mısır çeşitlerine dair şu bilgileri veriyor: “Danelik mısır için ayrı, silajlık mısır için ayrı tohum seçilebileceği gibi, Türkiye hibrit mısır pazarında her iki ürüne de uygun, silaj fiyatları yüksek seyrederse silaj olarak, tersi durumda daneye bırakılabilecek çeşitler de mevcut.”
Fiyat en son ölçüt olmalı
Tohum seçimi konusunda üreticiler arasında bilincin gittikçe arttığını söyleyen Polen Tohumculuk Pazarlama Müdürü Barış Tanrıverdi ise, bu aşamada “fiyat”ın en son kriter olması gerektiğini vurguluyor. “Öncelikle dane ya da silaj olmak üzere amaca uygun tohum seçimine dikkat edilmeli. Sonra seçenekler içinden bölge şartlarına uygun olanlar belirlenmeli” diyen Tanrıverdi, “Örneğin bölge sıcak ve su sıkıntısı olan bir yerse, iyi bir çeşit bile olsa erken su isteyen ve sıcak tahammülü olmayan bir çeşit tercih edilmemeli” diye ekliyor.
Verim konusunda hırs zarar getirebiliyor!
Bir diğer nokta ise, ekim zamanından hasada uygun son zamana kadar kalan sürede yetişebilecek çeşidin seçilmesi. Örneğin, danelik mısırda çeşidin olgunlaşma süresine değil, hasada uygun neme kaç günde geldiğine dikkat edilmesi gerekli. “120 günde olgunlaşan bir çeşit, hasada 150 günde gelebilir. Burada 120 gün olan olgunlaşma süresine göre seçim yapılmışsa, ürün tarlada kalacak demektir” diyen Tanrıverdi, “Bir önceki yılın değil, geçmiş yılların hasat zamanındaki hava şartlarının ortalaması alınarak, yüksek verim hırsıyla geççi çeşitlerin ekilip riske girilmemesi gerekiyor” diye konuşuyor.