tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.8.2018

Atça karpuzunun markalaşma öyküsü

Atça karpuzunun markalaşma öyküsü

Aydın-Sultanhisar’da yetişen Atça karpuzu meyve özellikleriyle tüketicinin beğenisini kazandı. Ünü yurtdışına taşan karpuzun marka değeri ise halde yapılan sıkı kontroller sayesinde korunuyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemenin ve yaz geceleri bastıran açlığı gidermenin en tatlı yolu nedir? Elbette buz gibi bir karpuz! Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça mahallesinde üreticiler uzun süredir tam da tüketicinin ihtiyaçlarına karşılık gelmeyi başaran karpuzları üretmeyi başarıyor.

Atça örtü altı karpuzda öncü oldu

Toprak ve iklim itibariyle karpuz üretimi için ideal ortamı sunan Atça bölgesinde üreticiler karpuz tarımında geniş bir tecrübeye sahip. 2007 yılında örtü altı karpuz üretiminin de başladığı mahalle bu konuda Ege bölgesinde öncü rol oynadı. Bölgede yetişen ve “Atça karpuzu” olarak ünlenen meyvenin 3 bin dönümde yılın 12 ayı boyunca süren üretimi ile 45 bin tonluk rekolteye ulaşılıyor.

Ünü yurtdışına da ulaştı

Diğer karpuz türlerine oranla daha şekerli yapısı ve uzun süre muhafaza edilebilmesi Açta karpuzu özel kılıyor. Geçmişte Ege illerine gönderilen Atça karpuzu artık İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin pazarlarında en çok aranan karpuz cinsi olmaya başladı. Öyle ki yurtdışından gelen talepler ürünün uluslararası bir markaya dönüşeceğinin işareti gibi.

atca-karpuzunun-markalasma-oykusu2.jpg

Ürünler tek tek kontrol ediliyor

Ancak Atça karpuzunun bu yükselişinin tek nedeni görsel özellikleri, aroması ya da tadı, yani meyve özellikleri değil. Bu başarıda ürünün kontrol ve pazarlama mekanizmasının önemli payı var. Ürün, tarladan çıkışının ardından ilk durağı olan hal girişinde sıkı bir denetime tabi tutuluyor. Hal görevlileri tarafından tek tek kontrol edilen karpuzların olgunlaşmış olmasına dikkat ediliyor.

Marka değeri sıkı denetimle korunuyor

Pazarın istediği özelliklere sahip olup olmadığı titiz bir şekilde kontrol edilen karpuzların bir anlamda “Atça karpuzu”nun adına layık olduklarına emin olunduktan sonra iç ya da dış pazara doğru yolculuk başlıyor. Uygulanan bu yöntem ile hem üretici ve tüccarın, hem de tüketicilerin ürünün verdiği güveni hissetmesi mümkün oluyor.

“Yaklaşık 15 yıl içinde kendi kendine bir Atça karpuzu markası oluştu” diyen Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, “Artık Atça karpuzu üretimde ilk isim haline gelmiş durumda. Hatta Atça’da yetişmeyen karpuzların satışında da ‘Atça karpuzu’ adını kullanmaya başladılar” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.