E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Nisan sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Lezzeti ve aromasıyla ün salan kayısı Anadolu’nun göz bebeği tarım ürünlerinden biri. Ancak bitkiye gelen hastalıklar bir yandan ağaca zarar verirken bir yandan da meyvenin gelişimini ve kalitesini olumsuz etkiliyor.
paylaş
Pembe domates tüketici için lezzet arayışının adresi haline gelmeye başladı. Artan ilgi üretime de olumlu yansıyor. Ancak hem üretirken hem de tüketirken pembe domatesin hassas yapısına dikkat etmek gerekiyor.
Türkiye’de tarıma dair verilerin güvenilir olmaması karar almayı zorlaştırıyor. Bunun için gelişmiş ülkelerin veri toplama metotlarının incelenmesi gerekiyor.
Sera yatırımı yapmak isteyen ya da tarım arazisi afetlerden zarar gören üreticilerin çoğu, kredi ya da sigorta süreçlerinde devreye giren ekspertiz hizmetlerinden memnun değil.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Türkiye’de ilk olarak 90’lı yıllarda başlayan makineli pamuk hasadı son 15 yılda ürünün kaderini dönüştürmeye başladı. Tarım alanları ve işgücündeki daralma pamuğun geleceği için de hasat makinelerini başrole koyuyor.
Bir kilo kuru bamya 10 kilo yaş üründen elde ediliyor. Üstelik hem hasat hem de kurutma işlemleri de oldukça zorlu. Buna karşın, elde edilen ürün üreticiye kazanç tüketiciye ise sağlık olarak geri dönüyor.
Yeni yılda tarım sektörüne 2020’ye göre fazla kaynak ayrılırken üretici desteklerinde ise artış yaşanmayacak. İşte 2020 bütçesinde bitkisel üretime dair ayrıntılar.
Son 4 yıl içinde üretimi dört kat azalan “imparatorların çayı” lakaplı beyaz çayda üreticiler destek sisteminin devreye girmesini talep ediyor.
Gaziantep’te bu yıl üretimi artan kurutmalık biberde talep ve fiyatlardaki düşüş yüksek üretim maliyetlerinin yarattığı faturayı ağırlaştırıyor. Üreticinin tek avantajı ise ürününün depolanabilir olması.
Türkiye bitkisel yağ açığı sorununu tüm deney ve çabalara karşın aşabilmiş değil. Ancak kanolanın son birkaç yılda yakaladığı artış, yağlık tohumlardaki potansiyeli kanola sayesinde gerçekleştirebilme umudunu veriyor.
Antepfıstığında rekolte tahminleri 380 bin tona kadar dayandı. Ancak üretim dünya genelinde de artacak. Fiyatların düşmesinden endişe eden üreticiler taban fiyat uygulanmasını talep ediyor.
İzmir-Torbalı’da üretilen kurutulmuş domatesler, pizzalardan hamburgere kadar dünyanın en popüler yiyeceklerine konuk olarak bir ihracat başarısı sergiliyor.
Ülke genelinde tarım arazilerinin yeterli verimliliğe ulaşabilmesi için topraktaki organik madde miktarının artması gerekli. Ulusal Hububat Konseyi, bunun için belediyelerden özel sektöre kadar geniş bir kesime çağrı yaptı.
Dünyada üreticilere çok daha fazla ihtiyaç duyulacak yeni bir dönem başlıyor. Üreticiler de bu dönemde başarılı olabileceği üretim alanlarında uzmanlaşmak zorunda.
Kocaeli'de kendi çabasıyla bir tohum koleksiyonu oluşturan Nardane Kuşçu, geçmişi geleceğe taşıyarak tarım yapmanın en güzel örneklerinden birini veriyor.
Muz sevkiyatında ürün kayıpları yüzde 30'u buluyor. Bu da raf fiyatını arttırıyor. Üreticiler ise çözüm için kooperatifleri işaret ediyor.
Havuçta ihracatta yaşanan sorunlar bu yıla devrederken, üretimin maliyeti de ürün fiyatlarının üzerine çıktı. Üç bölgeden havuç üreticileri yaşadıkları durumu tarlasera’ya anlattı.
Hububatlarda bitkisel mücadelenin en önemli cephelerinden olan sarı pas hastalığının arttığı bu dönemde verim kaybına karşı sıkı önlemler almak gerekiyor.
Erkenci patateste hasat devam ederken üreticiler ihracat yasaklarının devam etmesinden yakınıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ise bir yandan devam eden ithalat konusunu farklı bir boyuta taşıyacak.
Konya ovasında 2010 yılından beri hızla çoğalan obrukların sayısı 350’ye kadar çıktı. Uzmanlar yeraltı sularının bilinçli şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor.
Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin mevsimlik tarım işçisi 1 Mayıs’ı bitkisel üretimin devamlığı için ter dökerek geçiriyor.
Salgına karşı üreticiler borç erteleme, vergi indirimi ve desteklerin arttırılması ve tarım odaklı bir ekonomi paketi için çağrı yapıyor.
Koronavirüs günlerinde ürün verimliliği, gıda güvencesi ve üretici gelirlerini güçlü kılmak için ne gibi çözümler üretmek gerekiyor?
Sunuş Tarlada bir de “insan” var
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!