tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.6.2020

Nar Anne’nin tohum bankası

nar-annenin-tohum-bankasi1.jpg

Kocaeli-Kandıra’da kendi çabasıyla yıllar içinde bireysel bir tohum koleksiyonu oluşturan ve çevresinde “Nar Anne” olarak anılan Nardane Kuşçu, geçmişi geleceğe taşıyarak tarım yapmanın en güzel örneklerinden birini veriyor.

Burası Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, ormanlık bir arazinin içinde kurulmuş 120 dönümlük bir çiftlik. Narköy isimli bu çiftlik adını emekli bir ilkokul öğretmeni, aynı zamanda da idealist bir üretici olan kurucusu Nardane Kuşçu’dan alıyor. Burada henüz 6 yaşından itibaren biriktirmeye başladığı tohumlarla ve organik tarım yöntemleriyle üretim yapan Kuşçu, aynı zamanda koleksiyonundaki tohumları gelecek nesillere aktarmak için özenle saklıyor.

Düşü olmayanın işi olmaz!

“Düşü olmayanın işi olmaz” diyen Nardane Kuşçu, uzun yıllar hayalini kurduğu Narköy çiftliğinin temelini 2007 yılında satın aldığı araziyle atıyor. Burayı “ekolojik turizm” konseptine uygun bir şekilde hem tarım çiftliği hem de otel olarak işletilen bir merkeze dönüştüren Kuşçu, elinde bulunan “atalık” tohumlardan elde ettiği ürünleri hem konukları hem de İzmit’te katıldığı pazarlarda tüketicilerle paylaşıyor.

nar-annenin-tohum-bankasi4.jpg

Özel sıcaklıkta saklanıyor

Narköy’ü en özel kılan şey ise, Kuşçu’nun 50’li yıllardan beri topladığı tohumlardan kendi çabasıyla oluşturduğu bir “tohum bankası”na ev sahipliği yapması. Koleksiyonda bulunan kayıt altına alınmış yaklaşık bin 200 tohum çeşidi bozulmaması için özel sıcaklıktaki bir odada tutuluyor. Her tohumun üzerinde kodu ve kayıt tarihi de yer alıyor.

Kıtlığa karşı üretim sürekli olmalı

Hayata geçirdiği tohum bankasını “geleceğe bir yatırım” olarak tanımlayan Kuşçu, “Bu tohumlar gelecekte, olası bir kıtlık durumunda bir kısır döngü yaşanmasın ve üretim devamlı hale gelsin, açlık nedeniyle savaş olmasın, bereket ve bolluk olsun diye saklanıyor” diyor. 2016 yılında “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülüne layık görülen Nardane Kuşçu, “En büyük hayalim her evde birer tohum bankası olması” diye konuşuyor.    


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.