tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.5.2020

Konya ovası obruk ovasına dönüşmesin!

konya-ovasi-obruk-ovasi-olmasin1.jpg

Konya ovasında 2010 yılından beri hızla çoğalan obrukların sayısı 350’ye kadar çıktı. Uzmanlar yeraltı sularının bilinçli şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor.

Obruklar doğanın en ilginç ama bir o kadar da ürkütücü oluşumlarından biri. Doğal süreçler olduğu kadar insan etkisiyle de oluşabilen obruklar bir süredir bitkisel üretimin en hareketli bölgelerinden olan Konya ovasında hem tarım arazilerini ve bölge halkını tehdit ediyor.

Karapınar ilçesi hem yoğun olarak yaşanan “rüzgar erozyonu” hem de karstik toprak yapısı nedeniyle en çok obruk oluşumuna sahne olan bölgelerin başında geliyor. Ancak Karapınar başta olmak üzere Konya ovasının genelinde özellikle 2010 yılından itibaren obrukların sayısı büyük bir hızla artmaya başladı.

Her ay yeni bir obruk oluşuyor!

Son 10 yıldır yılda ortalama 10 yeni çöküntülerin oluşmasıyla birlikte bölgedeki obrukların sayısı 2018’de 300’e, 2020’ye gelindiğinde ise 350’ye kadar çıktı. Yalnızca bu yıl içinde ise buna en az 4 tane daha eklendiği belirtiliyor. Başta tarım alanlarına zarar veren ve ortaya çıktığı bölgeyi üretimin dışına atan obruklar, aynı zamanda insan hayatını da tehlikeye atıyor.

konya-ovasi-obruk-ovasi-olmasin5.jpg

Bu hızlı artışın asıl nedeni ise yer altı sularının kontrolsüz ve aşırı kullanımı. Çünkü yeraltı sularının çekilmesi üstteki toprağın göçmesini ve metrelerce derinlikteki obrukların oluşmasını kolaylaştırıyor. Türkiye’deki yeraltı sularının üçte birini barındıran Konya ovasında yaşanan bu artış, bölgede su kaynaklarının yanlış kullanımının da gözle görülür bir kanıtı niteliğinde.

Yerleşim yerlerini de riske atıyor

Yeraltı sularının daha az kullanıldığı geçmiş yıllarda obrukların daha yüksek kotlarda oluştuğunu söyleyen Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Bu bir risk oluşturmuyordu. Ancak son yıllarda yeraltı su seviyesinin düşmesiyle daha düşük kotlarda, yerleşim alanlarının hemen yakınlarında, tarımsal alanlarda, önemli karayollarının çevresinde ve yatırım alanlarında meydana gelmeye başladı” diyor.

Daha etkili önlemler almanın vakti geldi

Konya ovasında obruk tehdidine karşı bu yılın başında Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Bölgedeki yeraltı suyu hareketliliği ve bunun nedenleri, oluşabilecek obrukların yerlerinin tespiti ve vatandaşların konuya dair bilgilendirilmesini amaçlayan merkezin çalışmaları şu anda Covid-19 salgını nedeniyle şimdilik ertelenmiş durumda.

konya-ovasi-obruk-ovasi-olmasin2.jpg

Bu yıl meydana gelen obruklardan sonra daha etkili önlemler almanın zamanının geldiğini söyleyen Arık, “Obruk oluşumlarını durdurmamız uzun vadede mümkün değil. Ama alabileceğimiz tedbirler var. Bunların başında yeraltı suyu kullanımının kontrol edilmesi geliyor” diye konuşuyor.


Yorumlar
  • Anonim

    Bu obrukların en temel sebebi genetiği değiştirilmiş tohumlardır. Topraktaki mineral yapısını bozmaktadır. Suyla alakası yok uzmanmış ne uzmanılar acaba?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.