Yeni yılda tarım sektörüne 2020’ye göre fazla kaynak ayrılırken üretici desteklerinde ise artış yaşanmayacak. İşte 2020 bütçesinde bitkisel üretime dair ayrıntılar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2021 bütçesinin belirlenmesi için yoğun mesai devam ederken, yeni yılın bütçesinde tarıma dair detaylar da netleşiyor. Buna göre üretici desteklerine ayrılacak toplam pay geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede kalırken, kırsal kalkınmaya yönelik desteklerde ise artış yaşanacak.
Meclise sunulan 2021 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’nde tarıma toplamda 42,4 milyar TL kaynak aktarılması öngörülüyor. Bu 2020 yılına oranla 9 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor. Bu kaynağın 12,1 milyar TL’si tarım sektörüne yönelik yatırımlar için oluştururken tarımsal krediler, müdahale alımları, tarımsal KİT’ler ve ihracat desteklerine ise 8,3 ayrıldı.
Destekler için 22 milyar TL
Bitkisel üretime yönlendirilecek kaynaklarda en önemli payı ise tarımsal destekler oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz yıl yüzde 36,7’lik rekor bir artışla 22 milyar TL’ye çıkan destek bütçesi, üreticilerin artan girdi maliyetlerine karşın bu yıl yerinde sayacak. Buna göre tarımsal destek programlarına 2021 yılında da toplam 22 milyar TL kaynak ayrılacak.
Yakıtta fiyatlar artarken bütçe azalıyor
Bütçede farklı desteklere ayrılacak ödeneklerde ise değişiklikler göze çarpıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre mazot destekleri 2020’ye göre yüzde 6,1 oranında azalarak 2,72 milyon TL’ye düşüyor. Fiyat artışlarının en keskin şekilde yaşandığı girdilerden olan gübrede de destek bütçesi yüzde 6,2 düşerek 788 milyon TL seviyesine inecek.
Sertifikalı tohum desteği yaklaşık iki katına çıkıyor
Yıllık plana göre alan bazlı destekleme ödemeleri 2020’nin yüzde 1,7 gerisinde kalarak 5,19 milyon TL olarak belirlendi. Buna karşın en çok kaynak artışı ise sertifikalı tohum ve fidan desteklerinde yaşanacak. Buna göre 2021’de sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği yüzde 92,5 oranında artarak 387 milyon TL’ye yükseliyor.
Prim desteklerinde ne değişti?
Tarımın 2021 planında tarla bitkileri üreticilerine yönelik desteklerde de artış gözleniyor. Buna göre hububat ve bakliyat ürünlerine ayrılacak toplam 2,51 milyar TL’lik destek payı geçen yıla göre yüzde 14,5’lik bir artışa işaret ediyor. Üreticilere ödenecek fark ödemesi-prim destekleri ise yüzde 1,2 artarak 5,91 milyon TL olacak.