tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.10.2020

Yeni bütçede gübre ve mazot desteği azalıyor

Yeni bütçede gübre ve mazot desteği azalıyor

Yeni yılda tarım sektörüne 2020’ye göre fazla kaynak ayrılırken üretici desteklerinde ise artış yaşanmayacak. İşte 2020 bütçesinde bitkisel üretime dair ayrıntılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2021 bütçesinin belirlenmesi için yoğun mesai devam ederken, yeni yılın bütçesinde tarıma dair detaylar da netleşiyor. Buna göre üretici desteklerine ayrılacak toplam pay geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede kalırken, kırsal kalkınmaya yönelik desteklerde ise artış yaşanacak.

Meclise sunulan 2021 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’nde tarıma toplamda 42,4 milyar TL kaynak aktarılması öngörülüyor. Bu 2020 yılına oranla 9 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor. Bu kaynağın 12,1 milyar TL’si tarım sektörüne yönelik yatırımlar için oluştururken tarımsal krediler, müdahale alımları, tarımsal KİT’ler ve ihracat desteklerine ise 8,3 ayrıldı.

Destekler için 22 milyar TL

Bitkisel üretime yönlendirilecek kaynaklarda en önemli payı ise tarımsal destekler oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz yıl yüzde 36,7’lik rekor bir artışla 22 milyar TL’ye çıkan destek bütçesi, üreticilerin artan girdi maliyetlerine karşın bu yıl yerinde sayacak. Buna göre tarımsal destek programlarına 2021 yılında da toplam 22 milyar TL kaynak ayrılacak.

yeni-butcede-gubre-ve-mazot-destegi-azaliyor1.jpg

Yakıtta fiyatlar artarken bütçe azalıyor

Bütçede farklı desteklere ayrılacak ödeneklerde ise değişiklikler göze çarpıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre mazot destekleri 2020’ye göre yüzde 6,1 oranında azalarak 2,72 milyon TL’ye düşüyor. Fiyat artışlarının en keskin şekilde yaşandığı girdilerden olan gübrede de destek bütçesi yüzde 6,2 düşerek 788 milyon TL seviyesine inecek.

Sertifikalı tohum desteği yaklaşık iki katına çıkıyor

Yıllık plana göre alan bazlı destekleme ödemeleri 2020’nin yüzde 1,7 gerisinde kalarak 5,19 milyon TL olarak belirlendi. Buna karşın en çok kaynak artışı ise sertifikalı tohum ve fidan desteklerinde yaşanacak. Buna göre 2021’de sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği yüzde 92,5 oranında artarak 387 milyon TL’ye yükseliyor.

yeni-butcede-gubre-ve-mazot-destegi-azaliyor2.jpg

Prim desteklerinde ne değişti?

Tarımın 2021 planında tarla bitkileri üreticilerine yönelik desteklerde de artış gözleniyor. Buna göre hububat ve bakliyat ürünlerine ayrılacak toplam 2,51 milyar TL’lik destek payı geçen yıla göre yüzde 14,5’lik bir artışa işaret ediyor. Üreticilere ödenecek fark ödemesi-prim destekleri ise yüzde 1,2 artarak 5,91 milyon TL olacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.