E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Şubat sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Kışın soğuk yüzü Kasım ayıyla birlikte tarım arazilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Ülke genelinde bu geceyle birlikte düşecek hava sıcaklıklarına belli bölgelerde şiddetli sağanak, hatta kara dönüşen yağışlar eşlik edecek.
paylaş
TMO’nun hububat ürünleriyle sınırlı ana görev ve yetkileri bakliyatları da kapsayacak şekilde genişletilirken kuruma tesis ve ortaklık kurma konusunda da ek yetkiler verildi.
Rusya Antalya ve İzmir’den ithal edilen domates ve biberlerde virüs hastalıkları gerekçesiyle getirdiği analiz zorunluğunu kaldırma kararı aldı.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Kuraklığa çok daha dayanıklı ayçiçeği tohumları geliştirmeyi amacıyla Trakya'da yürütülen ıslah çalışmaları bitkinin ABD’de ve Türkiye'deki gen kaynaklarını bir araya getiriyor.
İklim değişikliğine paralel olarak sıklaşan sel afetlerinin etkilerine karşı dirençli domates çeşitleri geliştirmek için Mersin'de çalışma başlatıldı.
Yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından geçtiğimiz sezon yeniden üretime geçme planlarını gerçekleştiremeyen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Varlık Fonu’na devredildiği açıklandı.
İklim değişikliğinin bedeli olan aşırı sıcaklar ve kuraklık bu sezon Büyük Okyanus kıyılarından Güneydoğu Anadolu’ya kadar dünyanın pek çok bölgesinde buğday üreticilerinin kaderini ortaklaştırdı.
Bitki beslemede ürün güvenliğine yönelik denetim kriterleri güncellendi. Yeni yönetmelik gübrenin üretimi, ithalatı ve dağıtımından sorumlu kişilere ek yükümlülükler getiriyor.
Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj sorunuyla boğuşan Marmara Denizi’nde temizleme çalışmaları başlarken bu maddenin tarım alanlarında faydalı olma potansiyeli de incelenmeye başladı.
İlk olarak İsrail’de tespit edildiğinden bu yana “İsrail virüsü” olarak anılan domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü örtü altı üretimin merkezi Antalya’da yeniden yayılım göstermeye başladı.
Boyu 25 santimetreye ulaşabilen ve etle beslenen bu çekirgeyi ilk kez görenleri endişelendiriyor. Ancak son günlerde Güneydoğu’da sayıları bu tür, üretici dostu olarak biliniyor.
Ordu’da Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA), ya da diğer bir tabirle tarımsal drone’ları ilk kez fındık arazileriyle buluşturan FINVER projesi, üreticilerin üzerindeki maliyet yükünü azaltmayı hedefliyor.
Son 10 yıldır aralıklarla kendini göstermeye başlayan zararlılardan Leptoglossus occidentalis yeniden bitkisel üretim alanlarında! Böceğin meyve arazilerine yönelme riski var.
Rusya’nın Türkiye’den yapılan domates ithalatında uyguladığı kota 3 ay içinde ikinci kez attırılarak 300 bin tona çıkarılacak.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde geliştirilen ilk yerli hibrit tütün çeşidi verim ve kalitede çıtayı yukarı taşımayı hedefliyor.
Sulama yapan üreticilerin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödediği hizmet bedelinde sistem değişiyor. Buna göre harcanan su arttıkça yapılan ödeme de katlanarak artacak.
Tarımsal destekler kapsamında ilk ödemeler üretici hesaplarına ulaşmaya başladı. İlk olarak hububat ve yem bitkisi üreticilerine toplam 1 milyar 262 milyon TL ödeme yapılacak.
Eylül ayında İstanbul’da düzenlenecek olan Teknofest için başvuru süreci başladı. Festivalde geçen yıl başvuru rekoru kıran tarım teknolojileri yarışmaları bu yıl da yoğun ilgi göreceğe benziyor.
Temeli atılan Aydın-Denizli otoyolu güzergahı binlerce dönümlük meyve bahçesinin üzerinden geçiyor. Üreticiler, başlatılan kamulaştırma çalışmaları konusunda bilgilendirilmediklerini söylüyor.
Başta İç Anadolu ve Marmara bölgesi olmak üzere mevsim normallerinin altında seyredecek hava sıcaklıkları zirai don ve buzlanma tehlikesini arttırıyor.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Taşköprü sarımsağının marka değerini korumak için ürünü en iyi temsil edecek çeşitler saptanırken, ürünün satışında ise karekod sistemine geçiliyor.
Türkiye için hayati konumda olan üç tahıl ürününde Kasım başından beri gümrük vergisi olmaksızın sürdürülen ithalat rejimi 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!