Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Suç kartelleri avokado pazarının peşinde

Dünyada avokado üretiminin ve ihracatının başkenti sayılan Meksika’nın Michoacan eyaleti son yıllarda suç kartellerinin hedefi olmuş durumda.

DenizBank’tan tarım teknolojilerine destek ve finansman

DenizBank, bünyesinde hayata geçirdiği Neohub iştiraki ile tarımdaki dönüşüme ve teknoloji üretimine destek veriyor.

Kar yılı var yılı

Türkiye’nin dört bir yanını saran kar yağışı, tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan suyun önemli kaynaklarından biri.

Konteyner tarlalar üretime başladı

Trabzon’da konteyner içinde yetiştirilen bitkiler dünyaya ihraç edilmeye hazırlanıyor. Halihazırda 20’ye yakın ürünün yetiştirildiği bu kabinlerde bitkilerin toprakla teması olmazken, 25 günde hasat edilebiliyor.

Kızılırmak Deltası maden buldu

Samsun'un Kızılırmak Deltası su eğrelti otlarından azolla filiculoides tarafından kuşatma altında. Bölgeyi kızıla boyayan su eğrelti otu, suyun buharlaşmasını engelliyor ve suyu temizliyor. Ayrıca bölgenin tarımsal üretimine de olumlu etki edeceği düşünülüyor.

Kur şokunun ilk kurbanı yine gübre ve pestisitler oldu!

Salı günü yaşananlar gübre ve zirai ilaç pazarına bir darbe daha indirdi. Yeni fiyatlar tarım arazilerine düşük verim, gıda ürünlerine ise ek zamlarla yansıyacak.

Gümrükteki zorlu bekleyişten nar ve bibere yasak çıktı

Rusya pestisit kalıntısına rastlandığı gerekçesiyle Türkiye’den gelen nar ve biberlerin ülkeye girişini durdurdu. Analiz süreçlerinin uzamasından şikayetçi ihracatçıların gümrükteki bekleyişleri bir süredir devam ediyordu.

Kapıdaki soğukların heybesinde yağış da var!

Kışın soğuk yüzü Kasım ayıyla birlikte tarım arazilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Ülke genelinde bu geceyle birlikte düşecek hava sıcaklıklarına belli bölgelerde şiddetli sağanak, hatta kara dönüşen yağışlar eşlik edecek.

Bakliyatta piyasa artık TMO’dan sorulacak

TMO’nun hububat ürünleriyle sınırlı ana görev ve yetkileri bakliyatları da kapsayacak şekilde genişletilirken kuruma tesis ve ortaklık kurma konusunda da ek yetkiler verildi.

Domates ve biberin kuzey yolculuğu yeniden hızlanacak

Rusya Antalya ve İzmir’den ithal edilen domates ve biberlerde virüs hastalıkları gerekçesiyle getirdiği analiz zorunluğunu kaldırma kararı aldı.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Ayçiçeğini tohumların birliği kurtaracak

Kuraklığa çok daha dayanıklı ayçiçeği tohumları geliştirmeyi amacıyla Trakya'da yürütülen ıslah çalışmaları bitkinin ABD’de ve Türkiye'deki gen kaynaklarını bir araya getiriyor.

Sel sularına direnen domatesler geliyor

İklim değişikliğine paralel olarak sıklaşan sel afetlerinin etkilerine karşı dirençli domates çeşitleri geliştirmek için Mersin'de çalışma başlatıldı.

Şeker fabrikalarında bir ilk daha yaşandı!

Yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından geçtiğimiz sezon yeniden üretime geçme planlarını gerçekleştiremeyen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Varlık Fonu’na devredildiği açıklandı.

Buğdayın çığlığı Anadolu’dan Kanada’ya uzanıyor

İklim değişikliğinin bedeli olan aşırı sıcaklar ve kuraklık bu sezon Büyük Okyanus kıyılarından Güneydoğu Anadolu’ya kadar dünyanın pek çok bölgesinde buğday üreticilerinin kaderini ortaklaştırdı.

Gübrede ürün sorumluluğu arazide de devam edecek

Bitki beslemede ürün güvenliğine yönelik denetim kriterleri güncellendi. Yeni yönetmelik gübrenin üretimi, ithalatı ve dağıtımından sorumlu kişilere ek yükümlülükler getiriyor.

Denizin kabusu toprağın umudu olabilir mi?

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj sorunuyla boğuşan Marmara Denizi’nde temizleme çalışmaları başlarken bu maddenin tarım alanlarında faydalı olma potansiyeli de incelenmeye başladı.

Domatesin koronavirüsü sera alanlarında!

İlk olarak İsrail’de tespit edildiğinden bu yana “İsrail virüsü” olarak anılan domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü örtü altı üretimin merkezi Antalya’da yeniden yayılım göstermeye başladı.

Ürkütücü ama yararlı!

Boyu 25 santimetreye ulaşabilen ve etle beslenen bu çekirgeyi ilk kez görenleri endişelendiriyor. Ancak son günlerde Güneydoğu’da sayıları bu tür, üretici dostu olarak biliniyor.

Fındıkta mücadeleyi ZİHA’lar omuzlayacak!

Ordu’da Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA), ya da diğer bir tabirle tarımsal drone’ları ilk kez fındık arazileriyle buluşturan FINVER projesi, üreticilerin üzerindeki maliyet yükünü azaltmayı hedefliyor.

Üçüncü dalgada yeni hedefi meyve bahçeleri!

Son 10 yıldır aralıklarla kendini göstermeye başlayan zararlılardan Leptoglossus occidentalis yeniden bitkisel üretim alanlarında! Böceğin meyve arazilerine yönelme riski var.

Rusya’ya domates ihracatında yeni perde açılıyor

Rusya’nın Türkiye’den yapılan domates ithalatında uyguladığı kota 3 ay içinde ikinci kez attırılarak 300 bin tona çıkarılacak.

Tütün küllerinden doğmaya hazırlanıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde geliştirilen ilk yerli hibrit tütün çeşidi verim ve kalitede çıtayı yukarı taşımayı hedefliyor.

Üretici su kullanırken artık iki değil üç kez düşünecek!

Sulama yapan üreticilerin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödediği hizmet bedelinde sistem değişiyor. Buna göre harcanan su arttıkça yapılan ödeme de katlanarak artacak.

Devamını Yükle
10