E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
19.07.2022
Trakya’da ayçiçeği tarlalarında yaşanan “çayır tırtılı” istilası, binlerce dekar alandaki ürünü tehlikeye attı.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’deki ayçiçeği tarlalarında etkili olan çayır tırtılı zararlısı, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor. Çayır tırtılına karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü desteğiyle havadan drone ile zirai ilaçlama çalışması yapıldı. Uzun uğraşlar sonunda zararlının kontrol altına alındığı bildirildi. Gerçekleşen hasarın yağ üretimi açısından üreticilere ve tüketicilere yansıyacağı öngörülüyor.
Zarar yayılıyor
Çayır tırtılıyla mücadelede geç kalınması sebebiyle Trakya bölgesinden sonra İstanbul, Bursa ve Çanakkale’de de istila başladı. İstanbul’da, çayır tırtılları ile kaplanan traktörler görünmez hale gelirken bazı tarlalarda çoğu ayçiçeğinin zarar gördüğü gözlendi. Yetkililer illerde yapılan saha kontrollerinde, ayçiçeği ekili alanlardaki çayır tırtılı zararlısının popülasyonunun arttığının saptandığını belirterek, üreticileri uyardı. Uyarılarda, tırtılın her türlü bitkiye konukçu olması ve etki alanının geniş olması gibi sebeplerle hızlıca zirai ilaçlama yapılmasının önemine dikkat çekiliyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.