Mars toprağı ve terra rosa benzerliği tarımı farklı bir boyuta taşıyor. Bilim insanları bu benzerlikten yola çıkarak Mars’ta tarım yapmayı hedefliyor. Böylece dünyanın tarımda onlarca yıl ileri atlayacağı öngörülüyor.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Doç. Dr. Cengiz Kahraman ve Doç. Dr. Gökhan Çaylı’nın, Mars’ın toprağının terra rosa ile benzer özellikler taşıdığını fark etmesi üzerine Mars’ta tarım yapmaya odaklandıkları öğrenildi. Mars toprağını simüle etmeyi planlayan araştırmacılar, Mars’ta önce tarımı sonra da kolonileşmeyi başlatmayı hedefliyor. Coğrafya ve kimya gibi iki farklı disiplinde uzmanlaşan araştırmacılar, tarımda verimi artırmak ve yeni tarım alanları yaratmak amacıyla odaklandıkları çalışmada, terra rosa topraklarının randımanını yüzde 20 artıracak özel polimerler geliştirdi. Doç Dr. Cengiz Kahraman, Akdeniz ve Ege bölgesinde yayılım alanı bulan terra rosa topraklarının verimlilik açısından 8 üzerinden 4-5 kabiliyet sınıfına dahil olduğunu ifade ediyor. Mars atmosferi ve coğrafi şartlarına bağlılığı en aza indirip, dünyadan götürülecek polimerlerle bitkiyi içten besleyecek bir yöntem geliştirdiklerini belirten araştırmacılar, bazı atıkları çeşitli kimyasal proseslerden geçirerek polimerik malzeme haline getirdiklerini, ardından polimerin içine oksijen implante ettiklerini, şimdi ise Mars toprağını ve atmosferini simüle etmeye odaklandıklarını ifade ediyor.
Tarımın 50-60 yıl ileriye taşınması hedefleniyor
Türk bilim insanları, çalışmalar sonucunda öncelikle Türkiye’de, daha sonra dünyada tarımı iyileştirmeyi hedeflediklerini, ürettikleri polimerik malzemelerle ürünlerin hem verimini hem kalitesini artıracaklarını, hem de 5 ve yukarı sınıfta arazi kabiliyetine sahip topraklarda tarıma olanak sağlayacaklarını belirtiyor. Eğer çalışma daha ileri boyutlara taşınabilirse dünyadaki tarımı da 50-60 yıl ileri götürebileceği düşünülüyor.