Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Genelgesi’nde yapılan değişikliğe göre, 16 tarım ürününe ihracattan önce ithalat şartı getirildi.
Yürürlükteki mevzuat uyarınca DİR kapsamında bazı ürünler özel düzenlemeye tabi tutuluyor. Belirli dönemlerde de bu ürünlerin ithalat ve üretim şartları değiştiriliyor. Tarımsal üretimde yaşanan sıkıntının, gıda arz güvenliğine etkisini azaltmak amacıyla, bazı tarım ürünlerine ‘önce ithalat’ şartı getirildi. Aralarında ayçiçek yağı, margarin, hayvan yemi ve kristal şekerin de bulunduğu önemli tarım ürünlerinin DİR kapsamında imalatçı ihracatçılara satışı yasaklandı.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, 20016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, genelgede yer alan hammaddelerin Türkiye’den alınıp, işlenerek ürünün son haline getirilmesinin ardından ihraç etme seçeneği bulunan üreticiler, 1 Ağustos 2022’den itibaren iç piyasadan hammadde alamayacaklar.
En fazla 1500 ton buğday ithalatına izin verilecek
Genelgeye konu ürünlerin tam listesi ise şöyle: Buğday, mısır, mercimek, ayçiçeği, aspir ve kolza yağı, margarin, yağlık soya tohumu, ham soya yağı, ham pamuk yağı, palm/palm çekirdeği yağı, kristal şeker, konserve kuru fasulye, konserve nohut ve işlenmiş bezelye. Buğday unu, bulgur ve aşurelik buğday ihracatında, fabrika kendisine ait olan firmalar ilk belgede en fazla 1500 ton buğday ithalatı yapabilecekler. Yağlık soya tohumu, ham soya yağı, ham pamuk yağı, palm/palm çekirdeği yağı veya türevleri ithalatı karşılığında ham veya rafine bitkisel yağ ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında, 1 Ağustos 2022’den itibaren gerçekleştirilecek ihracatta önce ithalat şartı getirildi.
Ürünlerde ithalat kadar İhracat yapılabilecek
Mercimekte ithal edilen ürün miktarına göre ihracata izin verilecek, burada indirimli teminat uygulanmaması şartıyla kabuklu mercimek ithalatı da yapılabilecek. Ayçiçeği, aspir ve kolza yağları ihracatı öngören DİİB kapsamında geçici maddeler ile ihdas edilen önce ithalat uygulaması kalıcı hale getirildi.
Mısır ithalatı karşılığında nişasta, nişasta bazlı şeker, yetiştiricilik faaliyeti kapsamındaki ürünler (kümes hayvanları eti, yumurta vb.) ve balık ihracatı için önce ithalat gerçekleştirilecek. Önce mısır ithal edilmesi kaydıyla, mısır irmiği ve bundan elde edilen makarna için DİİB düzenlenebilecek.