Su kaynakları açısından yüksek risk grubunda bulunan Türkiye’de Ulusal Su Verimi Seferberliği başlatıldı. Yol haritası hazırlanan seferberlik kapsamında, su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 81 ilin belediye başkanına bir mektup göndererek, su stresi altında olan Türkiye’yi, 4 Aralık Dünya Su Kayıpları Günü’nde başlatılmak üzere Su Verimliliği Seferberliği’ne davet etti. Planlanan tarihte başlatılan ulusal ölçekli su verimliliği seferberliği programları kapsamında, içme-kullanma suyu, tarım ve sanayi başta olmak üzere yüksek su tüketimine sahip sektörlerde suyun verimli ve bilinçli şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Yine Su Verimi Seferberliği kapsamında, konuya ilişkin farkındalığın artırılıp, her bir paydaşı ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak şekilde çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve uygulamalarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Toplumun tüm kesimlerine suyun hayati önem taşıdığının vurgulanması ve kullanımının planlaması hayati öneme sahip. Tedbirler sayesinde hem ekolojik sistemin korunması hem de ekonomik kayıpların önlenmesinin mümkün hale geleceğini belirten Bakan Kirişci, sıfır israf ilkesinin toplumca benimseneceğine inandığını vurguluyor.
İklim değişikliği etkilerine uyum sağlamak için çalışılıyor
Türkiye küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer alıyor ve yüksek risk grubu ülkeleri arasında kabul ediliyor. İklim değişikliği tahminlerine göre ülkede, gelecek 100 yıl içinde, su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 azalması bekleniyor. Hayata geçirilmeye başlanan su verimliliği uygulamaları ile ülkede mevcut durumda içme suyu sistemlerinde yüzde 33,5 olan su kayıplarının yüzde 25 seviyelerine çekilmesi, tarımda sulama randımanının yüzde 49'dan yüzde 75 seviyesine çıkarılması, sanayide temiz üretim teknolojileri ve verimlilik tekniklerinin kullanılması ile temiz tatlı su kaynaklarından toplam su kullanımının yüzde 25 oranında azaltılması planlanıyor. Bakanlık, su tahsis ve kuraklık planlarıyla da havza ölçeğinde su bütçesi belirleyerek, her bir sektörün planlı su kullanımına yönelik eylem planları geliştirdi. Bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün, belediyelere teknik destek de verecek. Bu şekilde belediye şebeke kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.