tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.07.2022

Ormanlar yanmaya devam ediyor

Ormanlar yanmaya devam ediyor

Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’nin birçok yerinde çıkan orman yangınları, tarım arazileri dahil birçok alanı kül etmeye devam ediyor.

Tüm dünyada etkisini gösteren iklim değişikliği nedeniyle aşırı sıcaklık ve kuraklıklardaki artış, ormandaki organik madde neminin kaybolmasına, bir kıvılcımın bile hızla tutuşarak büyümesine neden oluyor. Türkiye’de 2020 ve 2021 yılında, Marmaris dahil Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan orman yangınlarında on binlerce hektarlık alan yanmıştı. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre Türkiye’de 2019’da 11 bin 332 hektar orman alanı, 2020’de 20 bin 971 hektar alan yandı. 2021 temmuz ve ağustos aylarındaki yangınlarda 140 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Geride bıraktığımız haziran ayında ise Marmaris’te çıkan yangında zarar gören ormanlık alana 4 hektar daha eklendi. 

300 hektarlık ormanda yangın çıktı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, tarım arazisi ve makilik alanda yangın çıktı. Yerleşim yerlerine yaklaşan yangına, havadan ve karadan müdahale edildi, yangın kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 1 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi. Muğla'nın Datça ilçesinde, 300 hektarlık orman alanında çıkan yangın sonrası harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yangın bölgesinde mahsur kalan hayvanların ve arı kovanlarının tahliyesini gerçekleştirdi. Dün öğlen saatlerinde çıkan yangının kontrol altına alındığı açıklandı.

Datça’nın ardından İzmir'in Çeşme ilçesindeki makilikte başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle Zeytineli mevkisine ve İzmir - Çeşme otoyolunun bir bölümüne de sıçradı. Yangının kaynak sırasında sıçrayan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu başladığı belirtilirken, İzmir Valiliği tarafından iki ayrı noktada çıkan yangınların kısmi kontrol altına alındığı açıklandı.

 orman_yangini_2.jpg

Yangınlar kuzeye sıçrayabilir

İzmir'in Dikili ve Bergama ilçeleri sınırındaki makilik alanda da yangın çıktı. İlk belirlemelere göre yangında 10 hektar makiliğin zarar gördüğünü bildirildi. Eskişehir'in Sazova Mahallesi'nde arpa ekili bir tarlada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ekiplerin çalışması sonucu söndürülen yangında yaklaşık 40 dönümlük arpa ekili arazinin zarar gördüğü belirlendi. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde temmuz ayında yangın tehlikesinin artacağı söyleyen uzmanlar, iklim değişikliği ve tedbirsizlik sonucunda ülkenin orman yangını ihtimali düşük olan kuzey kısmında da yangınların artış gösterebileceğini öngörüyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.