Tarımsal üretimde verimliliğinin korunması ve artırılması amacıyla birçok projeye imza atılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda Ar-Ge çalışmaları için 50 milyon lira bütçe ayırdı.
Covid-19 pandemisi, küresel iklim değişikliği, Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenler sonucunda artış gösteren gıda fiyatları ve nüfus artışı gibi sorunlar tüm dünyada gözlerin tarım sektörüne çevrilmesini sağladı. Bu alanda kamu, özel sektör, sanayi ve üniversite ortaklığıyla pek çok proje hayata geçirilirken, Türkiye’de tarımı iyileştirmeye yönelik çalışmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle de yürütülüyor. Bu noktada tarımsal Ar-Ge ve yenilik ekosistemine sunulan imkânların çözüm odaklı ve kapsamlı yönetilebilmesi amacıyla TÜBİTAK ile TAGEM arasında imzalanan protokol ile ‘’Tarımsal Araştırmalar Çağrısı’’na çıkılacak.
Her projeye 2 milyon lira destek verilebilecek
Tarımsal Araştırmalar Çağrısı'nda gıda, tarım ve hayvancılık alanında hazırlanan bilimsel projeler, TÜBİTAK'a sunulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı eş fonlamasıyla projelere ayrılan bütçe, 50 milyon lira olacak. Her bir proje, bu kapsamda 2 milyon liraya kadar destek alabilecek. Fon alabilecek başlıklarda, yükselen dijital teknolojilerin tarımda kullanılması, iklim değişikliğinin tarımsal üretim sistemlerine etkilerini değerlendiren model geliştirilmesi, yerli gübre üretim teknolojilerinin geliştirilmesi yer alıyor. Ayrıca, yemeklik tane baklagillerin ulusal ihtiyacı karşılayacak şekilde üretiminin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması, değişen iklim koşullarına uygun yeni meyve çeşitlerinin, üzüm çeşitlerinin ıslahı ve teknolojilerinin geliştirilmesi, pamuğun verimli yetiştirilmesi gibi başlıklar öne çıkıyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gıda, tarım ve hayvancılık alanında belirlenen, toplam 16 ana başlık altında 129 alt başlığı bulunan çağrıya araştırmacılar, 20 Haziran-1 Eylül döneminde başvurabilecek.