E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
8.12.2022
Temel geçim kaynağı tarımsal üretim olan Amasya’ya bağlı Çambükü Köyü’nün neredeyse tamamını kapsayan OSB inşasına karşı üreticilerin mücadelesi devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl, Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, mera alanlarına yapılması kararlaştırılan OSB’ye karşı 8 aydır mücadele ediliyor. Bilirkişi, raporunda ‘çevreye, tarım ve hayvancılığa etkileri, uzun dönemli kamu yararı’nı vurguladı ve bölgeye OSB inşasının uygun olmadığı belirtildi. Yargı süreci ise devam ediyor. Fakat mülki amirler tarafından, yargı süreci veya bilirkişi raporu dikkate alınmıyor. Üreticiler, henüz bilirkişi keşfi dahi yapılmadan meraların iş makineleriyle tahrip edildiğini ve hukukun ihlal edildiğini savunuyor. Öte yandan üreticilerin OSB’nin yerinin iptaline ilişkin açtığı davada ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verilmediği ve iptal talebinin reddedildiği biliniyor.
Köylülerin ekecek arazisi kalmadı
Diken muhabiri Ayşegül Kasap’ın yaptığı habere göre, mahkeme sürecinin devam etmesine rağmen iş makinelerinin bölgeye girmesiyle tarım arazileri biçilirken, 2 bin ağacın da kesildiği bildirildi. Amasya Valiliği ise hukuka aykırı hiçbir işlem yapılmadığını ve OSB alanına çevrilen arazilerin zaten kamu arazisi olduğunu savunuyor. Bölge üreticileri, tapulu arazilerinin yağmalanmasına, çoğu 20 yıllık ceviz ağaçlarının kesilmesine ve ekin ekilmiş tarlalarının kazılmasına tepki göstermek adına belediye binasının önünde hakkını arıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.