Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Dosya | Tarımsal ürünler ve konular

İklim ve salgın koşulları tarımda seferberliğe çağırıyor

İklim krizi ve salgın döneminin etkileriyle girdiğimiz yeni sezonda tarımın tüm diğer paydaşları elini taşın altına koymalı ve tüketici, akademi, kamu kuruluşları ve özel sektörü kapsayan bir heyet oluşturup acil eylemler ortaya konulmalı.

Tarım sektöründe özelleştirmenin ekonomi politiği

Tarımda siyasi otoritenin özelleştirmeyi kendi varlığını koruyabilmek ve güçlendirmek için kullanması ülke çıkarlarına ters düşen uygulamalara yol açabiliyor.

Kurak toprakların imdadına nadas yetişiyor

Tarımsal üretimdeki başarıyı doğrudan etkileyen yağışın yetersiz olduğu koşullarda devreye toprak ve su verimliliğini arttıran yöntemler giriyor. Bunlar arasında en yaygın ve güvenilir olanı ise nadas sistemleri.

Sürdürülebilir tarım için ekim nöbeti şart!

Üreticiye birden fazla konuda fayda sağlayan ekim nöbeti hem birim alanda daha fazla verimi hem de tarımsal üretimde sürdürülebilirliği mümkün kılıyor.

Aşı sırası baklagillerde!

Bitki beslemede kilit element olan azot, bitkiler dahil çoğu canlı tarafından doğrudan kullanılamıyor. Azotlu gübrelere en çok ihtiyaç duyan kültür bitkileri olan baklagillerde ise görev Rhizobium spp. bakterilerine düşüyor.

Çeltikte yanıklık mı dayanıklılık mı?

Çeltik Yanıklık Hastalığı için kritik süreç başladı. Kültürel ve kimyasal yöntemlerin iç içe geçtiği hastalık mücadelesinde tohum ilaçlaması en az çeşit seçimi kadar önemli.

Asmanın korkulu rüyası filoksera

Bağcılıkta en çok görülen zararlılardan filoksera asma bitkisinin tüm aksamlarında ciddi hasarlara yol açıyor. Sorunun kimyasal bir çözümü olmaması mücadelesini de epey zorlu kılıyor.

Tarımda bozulan fiyatlama yapısının ekonomi politiği

Gıda fiyatlarındaki bozulma önümüzdeki yıllarda daha da şiddetlenecek. Bu durumda yapısal sorunları olan Türkiye tarımında doğru fiyatı bulmak giderek zorlaşacak.

Davranışını değiştiren dünyayı da değiştiriyor

Atık azaltma, yeniden kullanılabilirlik ve geri dönüşüm gibi kavramların bütününü oluşturan yeşil pazarlama, aynı zamanda işletmelere hedeflerine ulaşmak için fırsatlar da sunuyor

Üretmenin ve tüketmenin yeşil hali

Küresel iklim değişikliğinin etkileri ve doğal kaynakların kirlenmesine karşı mücadelede ticari kuruluşlara büyük sorumluluk düşüyor. Tarımsal markalar tarafından da benimsenmeye başlayan “yeşil pazarlama” yöntemleri çevrenin korunması adına fark yaratıyor.

Domatesin gözle görülmeyen düşmanları

Antalya’da pek çok domates üreticisi bir süredir “İsrail virüsü” lakaplı ToBRFV ile mücadeleye yoğunlaştı. Ancak domates yetiştirilen seralar için tehdit oluşturan birden fazla virüs türü var.

Pamukta oyunun kaderini bitki besleme belirliyor

Son yıllarda üretim alanları ve verime dair pek çok ezberin bozulup yeniden yazıldığı pamukta değişmeyen faktörlerin faktörleri başında ise gübreleme geliyor. tarlasera.com pamuk yetiştiriciliğinde sonuca doğrudan etki eden besin elementlerine dair bilgileri paylaşıyor.

Tarımda yenilik ile gelenek bir arada yaşayabilir mi? -2

Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenlerin yürüttüğü saha çalışması geleneksel çeşit ve yöntemlerle çalışan üreticilerin modern bilgi ve anlayışlara kapalı olmadığını ortaya koyuyor.

Artık ürün haritalarını güncelleme zamanı!

Ekim alanlarını günden güne artan yerfıstığı kısa sürede Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da ürün deseninin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ziraat mühendisi Akın Apaydın, ürünün özellikle Gaziantep bölgesinde yakaladığını başarının sırrını tarlasera.com ile paylaşıyor.

Çeltikte yabancı ot kontrolü

Çeltikte yabancı ot problemi üreticilerin en büyük sorunu. Giderek daha fazla direnç kazanan ve kontrol edilmesi zorlaşan bu otlarla mücadelede her geçen yıl yeni ve farklı çözümler oluşturulmaya, çeltik tarlaları yabancı otlardan arındırılmaya çalışılıyor.

Tarımda yenilik ile gelenek bir arada yaşayabilir mi? -1

Tarımda “eski” ile “yeni” mutlaka birbirini reddeden zıt kutuplar mı, yoksa bir bütünün parçaları mı? Bunun için önce üreticilerin nerede durduğuna bakmak gerek.

Suda kazanan elektrikte de kazanıyor!

Yapılan saha çalışmaları, Orta Anadolu koşullarında damla sulama sistemlerinin hangi üründe ne kadar enerji tasarrufu sağladığını ortaya koydu.

Soğanın beklenen koşusu ne zaman başlayacak?

İstikrarlı bir pazar talebi olan soğan, bu avantajın yanına ihracat gücüne de eklemeye hazırlanıyor. Ancak bu potansiyeli gerçekleştirmenin önündeki engellerin aşılması gerek. Bu engellerin başında ise iki güncel sorun olan kuraklık ve yükselen girdi maliyetleri var.

Türk Tarım Holding AŞ

Türk üreticisi kararlarını sislerin içinde kaybolmuş bir halde veriyor. Bunu aşabilmek için ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, diğer bir deyişle Türkiye’nin en büyük holdinginin tüm organlarıyla birlikte doğru hedefe yönlenmesi gerek.

Kayısı hastalıklara yenik düşmesin!

Lezzeti ve aromasıyla ün salan kayısı Anadolu’nun göz bebeği tarım ürünlerinden biri. Ancak bitkiye gelen hastalıklar bir yandan ağaca zarar verirken bir yandan da meyvenin gelişimini ve kalitesini olumsuz etkiliyor.

Domateste lezzetin ve kazancın pembe hali

Pembe domates tüketici için lezzet arayışının adresi haline gelmeye başladı. Artan ilgi üretime de olumlu yansıyor. Ancak hem üretirken hem de tüketirken pembe domatesin hassas yapısına dikkat etmek gerekiyor.

Üreticiler 2021 yılından neler bekliyor?

Türkiye’de tarıma dair verilerin güvenilir olmaması karar almayı zorlaştırıyor. Bunun için gelişmiş ülkelerin veri toplama metotlarının incelenmesi gerekiyor.

Örtü altı üretici ekspertiz kıskacında

Sera yatırımı yapmak isteyen ya da tarım arazisi afetlerden zarar gören üreticilerin çoğu, kredi ya da sigorta süreçlerinde devreye giren ekspertiz hizmetlerinden memnun değil.

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.

Devamını Yükle
7