E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Türkiye’de bu yıl şekerpancarında üretime dair beklentiler yüksek. Şeker endüstrisi pancar üzerine kurulu olan Avrupa’da ise bu durumun tam tersi geçerli.
paylaş
NASA’nın desteğiyle başlatılan “Growing Beyond Earth” yarışması, uzayda bitki üretebilmeyi mümkün kılacak teknolojik inovasyonları ortaya çıkaracak.
Bu yaz sıcaklık rekorlarının kırıldığı Avrupa kıtasında seracılık, bağcılık ve tarla bitkileri üretimi ciddi kayıplarla karşı karşıya.
ABD’de geliştirilen tarım robotu IronOx, tohum atımından hasada kadar bitkisel üretim sürecinin tamamını kendi başına üstleniyor.
16 yıl sonra yeniden çekilen Aslan Kral'da en can alıcı sahnelerden birine gizemli bir meyve eşlik ediyor. Pek bu hangi bitkinin meyvesi?
Farklı buğday çeşitlerinin arazideki performansları artık uydular yardımıyla uzaydan izlenecek.
Dünyanın en yaygın bitki koruma maddesi olan glifosat Avrupa Birliği’nde ilk kez Avusturya tarafından yasaklandı.
İklim değişikliği nedeniyle 2030’a kadar dünya çapında 80 milyon çalışanın işini kaybedeceği öngörülüyor. Bundan en çok etkilenecek meslek grubu ise tarımsal üreticiler olacak.
Birleşik Krallık’ta araştırmacıların bitkilerin yapraklarındaki hava gözeneklerinin nasıl çalıştığına dair elde ettiği bulgular, su verimliliği çok daha yüksek bitkiler geliştirmeyi mümkün kılacak.
AB’nin 2019 raporu Türkiye’nin tarım destekleri ve tarımsal istatistikler konusunda yeni bir strateji oluşturması gerektiğini vurguluyor.
New York şehir merkezini oluşturan adalardan Staten Island’da dünyanın en modern kentsel tarım alanlarından biri yer alıyor.
ABD’de yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, aşırı fosfat gübresi kullanmanın topraktaki mikroorganizmaları azaltarak bitki performansını düşürüyor.
Son yıllarda yaygınlaşan “tarla sanatı”nın en güzel örneklerinden biri ABD’den geldi. Stan Herd, van Gogh’un Zeytin Bahçeleri tablosunu 5 hektarlık bir tarım arazisine taşıdı!
Kanada’da geliştirilen ev tipi akıllı tarım bahçesi tüketiciye günlük taze sebze ihtiyacını kendi başına karşılama imkanı veriyor. Kullanıcının yaptığı tek şey ise “başlat” düğmesine basmak!
Glikoz ve bitki artıklarının topraktaki mikrobiyal aktiviteye olan olumlu etkisini ortaya koyan araştırmacılar, toprak verimliliğinde çığır açmanın peşinde.
İsviçre’de bilim insanları bitkilerin yerçekimi olmayan ortamda da büyüyebileceğini kanıtladı. Bu buluş uzayda tarım, dolayısıyla uzayda yaşam hayalini gerçek kılabilir!
ABD’de bir kentsel tarım firması, başlattığı karekod sistemi sayesinde ürünlerine dair tüm ayrıntıları tüketicinin bilgisine sunuyor.
İsrail’de geliştirilen Sweeper isimli tarım robotu, tatlı biber üreticilerinin en büyük yardımcısı olmayı hedefliyor.
Merdiven altı üretilen pestisitler, dünya genelinde bitki koruma pazarının yüzde 15’ini elinde tutuyor. Kaçak ürünlerden en çok çeken ülkelerden biri de Avrupa’nın tahıl deposu Ukrayna.
Geçtiğimiz yılın verilerine göre Türkiye buğday, pirinç, mısır, soya ve diğer hububatlarda kendi ihtiyacını karşılayamıyor. Üretimin tüketim düzeyini yakaladığı tek ürün ise şekerpancarı.
Bir start-up projesi olarak yola çıkan domates hasat robotu, üreticilerin emek ve zamandan tasarruf sağlaması için büyük olanaklar sunacak.
ABD’de geliştirilen Farmware isimli mobil uygulama, yapay zeka teknolojisi ile tarım arazisinde görülen hastalıkları kısa sürede tespit edip hızlıca müdahale etmeyi kolaylaştıracak.
Agroevolution İş Barometresi kapsamında dünya çapında yapılan ankete göre tarımsal üreticilerin “mesleki ruh hali”nin en olumsuz olduğu ülke Türkiye çıktı.
İtalya’da tamamıyla geri dönüşüm prensipleriyle tasarlanan yüzer sera, düşük bütçeyle verimli ve sürdürülebilir bir tarım için yepyeni bir konsept örneği oluşturuyor.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!