tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.2.2019

Ürünü önce tanı, sonra satın al!

Ürünü önce tanı, sonra satın al!

ABD’de bir kentsel tarım firması, başlattığı karekod sistemi sayesinde ürünlerine dair tüm ayrıntıları tüketicinin bilgisine sunuyor.

Dünya genelinde gıdada güvenilirlik arayışı tarımda şeffaflık ihtiyacını en üst düzeye çıkardı. Tıpkı diğer gıda ürünlerinde olduğu gibi, tüketiciler artık sebze-meyvelerde de üretim ve son kullanım tarihleri, üretim yeri ya da üreticisinin kim olduğuna dair daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor.

Bu bilgi akışını sağlamaya yönelik etiket ve barkod gibi uygulamalar başlatılsa da yeteri kadar yaygınlık kazandığını söylemek zor. Bu durum Türkiye için de geçerli. Ancak şeffaflığın ne denli gerekli olduğu olumsuz deneyimler yaşandığında çok daha yakıcı bir şekilde belli oluyor.

Marul krizi dönüm noktası oldu

ABD’de geçtiğimiz günlerde bunun bir benzeri yaşandı. Kasım ayında bazı ürünlerde E. coli bakterisine rastlanması üzerine market raflarından Romaine cinsi binlerce marul toplatıldı. Hatta bu marullardan satın almış olan tüketicilerin ürünü imha etmeleri tavsiye edildi. Marulda yaşanan bu bakteri krizinden sonra pek çok tüketiciyi artık ürünlerin güvenliği konusunda daha da titiz hale geldi.

New York’ta kapalı alanda topraksız sebze yetiştiren Square Roots isimli firma, sebze pazarında ihtiyaç duyulan şeffaflığı sağlamak için yeni bir uygulama başlattı. Ürettiği her bir sebzeye dair bilgileri tek tek kayıt altına alan firma, bu bilgileri ürünlerin paketleri üzerine yerleştirdiği karekod (QR) vasıtasıyla tüketicinin hizmetine sunuyor.

urunu-once-tani-sonra-satin-al2.jpg

Ne kadar bilgi, o kadar güven!

Bu dijital kodu cep telefonuyla taratan tüketiciler, ürünün tüm “özgeçmiş”ine dair bilgilere anında ulalaşabiliyor. “Nerede, hangi tarihte üretildi? Kim üretti? Tür ve çeşit ismi ne?” gibi soruların cevaplarını alan tüketici satın alma kararını buna göre veriyor; ama daha da önemlisi, bu sistemle birlikte şeffaflık düzeyi artıyor ve böylece riskler de azalıyor.

Tüketiciler de öyküye dahil olacak

Sebze üretim sürecine dair tüm ayrıntıları kaydederek bir veritabanı oluşturduklarını söyleyen Square Roots’un kurucularından Kimbal Musk, “Aslında bu proje için yeni bir iş sürecine yatırım yapmış olmuyoruz, çünkü bu bilgileri zaten işliyorduk. Ama ilerleyen süreçte tüketicilerimizle de iletişim kuracağız ve onlardan aldığımız geri dönüşlerle birlikte ürünlerimizin öyküsünü daha da genişleteceğiz” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.