ABD’de geliştirilen tarım robotu IronOx, tohum atımından hasada kadar bitkisel üretim sürecinin tamamını kendi başına üstleniyor.
Tarımsal robotlar üretimin pek çok sürecinde insanlara yardımcı olup işleri kolaylaştırma iddiasında. Kimisi ürünlerin stres koşullarını hassas şekilde takip edip müdahale için hazırda beklerken, kimisi ise sulama, ilaçlama ya da hasat gibi el emeği ve tekniğin ağır bastığı noktalarda görevi devralıyor.
Bu yıl itibariyle deneme aşamasına geçen yeni bir robot ise bitkisel üretimde insan faktörünü en aza indirmeye aday. ABD’nin dijital tarımın başkenti olarak kabul edilen Kaliforniya eyaletinde geliştirilen “Iron Ox” dünyanın ilk tam otomatik tarım robotu. Tohum atma, sulama, bitki gelişiminin takibi ve hasat süreçlerini tek başına gerçekleştiren IronOx, adeta üreticiye “ben yalnız çalışırım” mesajı veriyor!
Yapay zeka ve becerikli kollar
Çift gözlü kamera ile üç boyutlu modelleme yaparak ürünlerin gelişimini takip eden IronOx, bulut temelli yapay zeka donanımıyla bitkinin su, besin ve ışık ihtiyacını karşılıyor. Sebze yetiştirmek için robotik toplama kolları, topraksız tarım için varilleri ve kendiliğinden çalışan taşıyıcıları bulunan robot, tüm bu özellikleri bir uyum içinde kullanarak tarımsal sürece insansı müdahalelerde bulunabiliyor.
Henüz 3 ürün üretebiliyor
Ancak ne kadar “akıllı” olsa da, IronOx’un insan desteğine ihtiyaç duyduğu noktalar da var. İlk aşama olan ilk tohumun yerleştirilmesi ve son aşama olan hasat sonrası paketleme işlemleri insan faktörünün devreye girdiği süreçler. Şimdilik sadece kuzukulağı, fesleğen ve marul üretebilen robotun hasat ettiği ürünler bir ekip tarafından paketlenip Kaliforniya’daki marketlerde satışa sunuluyor.
Gelecek “robot tarlalar”ın olacak
Öyküsü ilk olarak 2017 yılında robot bilimcisi bir ekibin girişimiyle başlayan IronOx’u geliştiren ekibin CEO’su Brandon Alexander, robotun temel amacını “insanların gündelik işlerini otomatikleştirerek onlara vakit kazandırmak” olarak tanımlıyor. “Şimdilik asıl önceliğimiz herkesin salatası için emek harcamadan yeşillik üretebilmesi” diyen Alexander, uzun vadede ise aynı prensibe dayanan “robot tarlalar” kurmayı planladıklarını söylüyor.