İsviçre’de bilim insanları bitkilerin yerçekimi olmayan ortamda da büyüyebileceğini kanıtladı. Bu buluş uzayda tarım, dolayısıyla uzayda yaşam hayalini gerçek kılabilir!
Zürih Üniversitesi’nden araştırmacılar, besin öğeleri olmayan ve yer çekimi bulunmayan ortamda tarımsal üretime olanak verecek bir buluşa imza attı. Buna göre, strigolakton adı verilen bitki hormonunun toprağa eklenmesiyle tıpkı dünyada olduğu gibi uzayda da bitkilerin büyümesi mümkün olacak.
Bitki biyologlarının yaptığı çalışmada strigolaktonun, bazı küfler ve bitki kökleri arasında ortak yaşam ilişkisi kurulmasını sağladığı sonucuna ulaşıldı. Simbiyozis ilişki olarak tanımlanan bu ilişki, besin öğeleri düşük topraklarda bitki büyümesini ve sürdürülebilirliği ciddi oranda destekliyor.
Uzaya gitmek yetmez, uzayda doymak gerek!
Uzayda tarım olanakları son yıllarda hızlanan “uzayda kolonileşme” çalışmaları için kritik bir noktada duruyor. Dünyadaki yaşamı farklı bir gezegene taşıyabilmek için beslenme, dolayısıyla sürdürülebilir bir tarımsal üretim öncelikli koşul. Bunun için uzaydaki ilk hedef olan komşu gezegen Mars’ın iklim koşullarının yaratıldığı laboratuar ortamlarında ürün yetiştirebilmek için hummalı çalışmalar sürüyor.
Ancak düşük besin öğesinin yanı sıra yer çekiminin olmaması da uzayda tarımsal üretimin önündeki en büyük engel. Özellikle bitki büyümesini engelleyen bu durumun, toprağa sentetik strigolakton hormonunun eklenmesiyle çözülebileceği düşünülüyor. Bu buluş, teknoloji şirketlerinin uzayda uzun sürecek keşifler yapması durumunda ortaya çıkacak sürdürülebilir gıda arayışına cevap olabilecek nitelikte.