tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.2.2019

Uzaya taşınanlar aç kalmayacak!

Yerçekimsiz ortamda tarım mümkün

İsviçre’de bilim insanları bitkilerin yerçekimi olmayan ortamda da büyüyebileceğini kanıtladı. Bu buluş uzayda tarım, dolayısıyla uzayda yaşam hayalini gerçek kılabilir!

Zürih Üniversitesi’nden araştırmacılar, besin öğeleri olmayan ve yer çekimi bulunmayan ortamda tarımsal üretime olanak verecek bir buluşa imza attı. Buna göre, strigolakton adı verilen bitki hormonunun toprağa eklenmesiyle tıpkı dünyada olduğu gibi uzayda da bitkilerin büyümesi mümkün olacak.

Bitki biyologlarının yaptığı çalışmada strigolaktonun, bazı küfler ve bitki kökleri arasında ortak yaşam ilişkisi kurulmasını sağladığı sonucuna ulaşıldı. Simbiyozis ilişki olarak tanımlanan bu ilişki, besin öğeleri düşük topraklarda bitki büyümesini ve sürdürülebilirliği ciddi oranda destekliyor.

Uzaya gitmek yetmez, uzayda doymak gerek!

Uzayda tarım olanakları son yıllarda hızlanan “uzayda kolonileşme” çalışmaları için kritik bir noktada duruyor. Dünyadaki yaşamı farklı bir gezegene taşıyabilmek için beslenme, dolayısıyla sürdürülebilir bir tarımsal üretim öncelikli koşul. Bunun için uzaydaki ilk hedef olan komşu gezegen Mars’ın iklim koşullarının yaratıldığı laboratuar ortamlarında ürün yetiştirebilmek için hummalı çalışmalar sürüyor.   

yercekimsiz-ortamda-da-tarim-mumkun1.jpg

Ancak düşük besin öğesinin yanı sıra yer çekiminin olmaması da uzayda tarımsal üretimin önündeki en büyük engel. Özellikle bitki büyümesini engelleyen bu durumun, toprağa sentetik strigolakton hormonunun eklenmesiyle çözülebileceği düşünülüyor. Bu buluş, teknoloji şirketlerinin uzayda uzun sürecek keşifler yapması durumunda ortaya çıkacak sürdürülebilir gıda arayışına cevap olabilecek nitelikte.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.