tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.6.2019

AB: Türkiye tarımsal destekleri yeniden ele almalı

AB: Türkiye tarımsal destekleri yeniden ele almalı

AB’nin 2019 raporu Türkiye’nin tarım destekleri ve tarımsal istatistikler konusunda yeni bir strateji oluşturması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan serüveni bir süredir olumsuz bir tabloya bürünmüş durumda. Geçtiğimiz günlerde açıklanan AB Komisyonu 2019 Türkiye Raporu bugüne kadarki belki de en olumsuz rapor olarak tarihe geçti. Özellikle demokrasi ve insan haklarındaki gerilemeye dikkat çeken raporda, Türkiye ekonomisindeki geri gidişin de sürdüğü vurgulandı.

Geriye gidiş tarıma da mı yansıyor?

AB-Türkiye arasındaki bu uzaklaşma, aslında geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin üyeliği konusunda yeni bir faslın açılmaması yönündeki kararına kadar uzanmıştı. Tüm bu süreçten en az etkilenen alanlardan biri ise tarım sektörüydü. Tarım ve gıda alanında AB ile uyum süreci ağır adımlarla da olsa belli bir istikrar içinde ilerliyordu.

Ancak ekonomideki çalkantıların etkisini artık doğrudan hissetmeye başlayan tarımda yaşananlar artık AB sürecine de yansımış durumda. 2019 raporunda Türkiye’nin 11. Fasıl olan Tarım ve Kırsal Kalkınma konusunda stratejik eksikliklerine dikkat çeken ifadeler de bunu doğrular nitelikte.

ab-turkiye-tarimsal-destekleri-yeniden-ele-almali2.jpgDestek politikalarına uyum gözetilmeli

2018 yılında özellikle AB-Türkiye arasında tarımsal ürün ticareti anlaşmasının daha iyi uygulanması için belli gelişmeler yaşandığı belirtilen raporda, buna karşın Türkiye’nin AB’nin tarım destekleme politikalarına uyum ve tarım istatistikleri oluşturulması konusunda yeni bir strateji oluşturması gerektiğinin altı çiziliyor.

AB’ye göre Türkiye 17. Fasıl olan Çevre ve İklim Değişikliği konusunda ise yaptırım ve uygulama bakımından halen zayıf bir konumda. Atık yönetiminde yaşanan gelişmelerin olumlu  olduğu belirtilirken, Türkiye’nin acil olarak 2015’te kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve katkı sunması bekleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.